Logo
Cirkularitet

Cirkularitet

Gamla kläder blir råvara till nya när vi på Staples testar cirkulära lösningar med Sysav och Human Bridge

I Sverige slänger vi ungefär 7,5 kilo kläder per person varje år. Det mesta har hittills eldats upp. Men världens första automatiska anläggning för storskalig sortering av insamlade textilier för återvinning förändrar förutsättningarna. Ett cirkulärt system är inom räckhåll, och vi är med och utvecklar det.

Att öka återanvändning och återvinning av kläder och andra textilier kan ge stora klimat- och miljövinster. Men hittills har möjligheterna att återvinna material i stor skala på ett effektivt sätt varit begränsade. Det mesta som kasseras går till förbränning, vilket förstås är ett stort slöseri. Det vill vi vara med och förändra. Det bästa skulle naturligtvis vara om alla kläder vi köper och säljer ingick i ett cirkulärt flöde och för att undersöka hur ett sådant skulle kunna fungera i praktiken tog vi i början av 2020 kontakt med först Sysav och sedan också Human Bridge.

Sysav är en av huvudaktörerna bakom världens första automatiska anläggning för storskalig sortering av textilier, Siptex i Malmö. Human Bridge är en svensk biståndsorganisation som har textilinsamling som en viktig del av sin verksamhet. Tillsammans med oss på Staples startade de i november 2020 ett pilotprojekt för insamling och sortering av kläder för återbruk och återvinning.

I projektet medverkar också tre av våra kunder som köper arbetskläder av oss och som själva har ett starkt hållbarhetsfokus: Malmö universitet, Snabbgross och Polfärskt, liksom några av våra egna kontor och lagret i Växjö. Totalt samlar vi in textilier från ett sextiotal ställen.

Vi ansvarar för utplacering och tömning av insamlingskärl och skickar sedan vidare textilierna till lagret i Växjö. Där samlas materialet ihop och går sedan vidare till Human Bridge i Holsbybrunn för manuell sortering. Det som inte kan säljas på second hand, sänds till Siptex anläggning i Malmö. Där sorteras kläderna efter färg och fibersammansättning, med hjälp av nära-infraröttljus i en automatisk process. Resultatet blir kvalitetssäkrade material som kan återvinnas och användas för att tillverka nya textilier, istället för jungfruligt material.

Projektet har fallit väldigt väl ut, inte minst tack vare kundernas engagemang. Att de är med på tåget och får sin egen personal att utnyttja möjligheterna är ju nödvändigt för att det hela ska fungera. För att nå större volymer ställer vi nu också ut insamlingskärl hos fler kunder. En service som vi hoppas många kommer att uppskatta.

När tekniken för en effektiv sortering av textilier för återvinning nu finns tillgänglig så öppnas helt nya möjligheter att få in kläder i den cirkulära ekonomin på riktigt. Den möjligheten vill vi utnyttja tillsammans med våra kunder. Här finns en jättepotential att göra skillnad så hösten 2021 är planen att skala upp insamlingen och göra det möjligt för alla våra kunder att låta oss ta hand om överblivna textilier som de vill bli av med.

Läs mer om återvinning 

Kontakta
close

Ring oss

Du kan ringa vår kundtjänst på följande nummer:

033-20 65 50

Du kan också fylla i formuläret nedan så kommer en av våra säljare att kontakta dig inom kort.

Get help SE

General
Submit