Logo Lyreco

Hur du uppmuntrar samarbete på kontoret

Dela via:

Collaboration can be extremely lucrative in business. When a diverse spectrum of strengths and perspectives are working together, there’s more opportunity to nurture creativity and spark better ideas. Having collaborative working practises in place provides the potential to attract the best talent, bolster productivity and increase staff morale.

Att främja en samarbetsmiljö sker inte över en natt, det kräver noggranna överväganden, en utformning som är i samklang med din verksamhet och en korrekt ergonomisk miljö. Du behöver inte ha ett kontor som sträcker sig över många våningar eller avsevärda kvadratmeter. Du kan utforma dessa bestämda zoner oavsett utrymme. Vi har tagit fram fem förslag för olika typer av utrymmen som du kan vilja inkludera:

1.    Skapa ett informellt rastrum

Bejaka det moderna konceptet med informella rastrum på ditt kontor - t.ex. med avslappnade sittplatser som sittsäckar eller bekväma soffor. Att skapa en plats för avkoppling och informella möten ger möjlighet att komma på nya idéer som kan bromsas av en mer formell miljö. .  

Uppmuntra människor att lämna sina skrivbord och arbeta i en annan miljö. Det kommer att göra dem piggare och i sin tur mer produktiva. Dessutom är det viktigt att skapa band och utveckla hälsosamma relationer och ett informellt rastrum utgör en möjlighet för mer interaktion mellan kollegor. Förbered utrymmet för idéutveckling och problemlösning genom att bland annat införskaffa ett Post-it-bordsstaffliblock. De här blocken får plats i en normal staffliram och arken kan rivas av och fästas på väggen med limmet som finns på baksidan. Det är ett utmärkt sätt att främja idéer och hålla koll på gruppens förslag.

2.    Avsätt ett område för idéutveckling

Avsätt ett område av kontoret för idéer, en plats där innovativa nya koncept kan skapas och utvecklas. För att underlätta idéutvecklingen kan en whiteboard-vägg vara ett viktigt inslag. Om du behöver en praktisk lösning för att inrätta det här utrymmet på kontoret, har Post-it en rad olika produkter som är idealiska för en snabb omvandling. Den raderbara ytan rullas enkelt ut och fäster direkt på väggen utan att något mer behöver göras. Sortimentet finns i olika storlekar, så att du kan välja rätt produkt som passar ditt utrymme.

3.    Ta bort hinder med ett öppet kontorslandskap

Omvandla en traditionell placering av skrivborden till en helt öppen gemensam arbetsplats utan några barriärer mellan skrivborden. Ett öppet kontorslandskap och större närhet till olika typer av kollegor möjliggör improviserade idéer, skapar en känsla av kamratskap och underlättar kommunikationen.

Utforma ditt rum med naturligt ljus och luftkvalitet i åtanke, förutom alla viktiga skrivbord och stolar. Forskning har visat att dessa två faktorer anses viktiga för att skapa en effektiv arbetsplats. Växter runt skrivborden ger ett välbehövligt grönt inslag – studier har visat att växter kan både rena luften och öka produktiviteten med 15 %.

4.    Främja interaktionen mellan kollegor med en plats för konversation

Forskning visar att te, kaffe och förfriskningsfaciliteter toppar listan över de viktigaste funktionerna för en effektiv arbetsplats. En matsal eller ett fikarum är perfekt för konversationer, umgänge och pauser från arbetet, och är till och med viktigare än anslutning till WiFi-nätverket. Det är en viktig plats som snabbt kan bli ett nav för samarbete och uppmuntra människor från olika grupper att interagera.

Investera i nödvändiga produkter, t.ex. en bra kaffemaskin och möbler och utrustning som hjälper till att underlätta produktiviteten. Detta kan inbegripa bord som är tillräckligt stora för gruppmöten, och ett förråd av Post-it Super Big Sticky notislappar för att främja samarbete. Även om det inte är nödvändigt kan även teknik spela en viktig roll för konversationen. Skärmar som är tillräckligt stora för att hela teamet ska kunna se dem kan verkligen göra det lättare att granska dokument eller filer och snabba på mötena.

5.    Ge stora grupper tillräckligt med plats att arbeta i konferensrum

Tillhandahåll en särskild plats för interna möten, kundmöten och eventuella anställningsintervjuer. Det är viktigt att erbjuda tillräckligt privat utrymme för presentationer eller konferenssamtal. Ett mötesbord är ett måste, tillsammans med bekväma stolar, viktig teknik och en vattenmaskin.

Om du planerar arbetsplatsen klokt kan detta i slutändan hjälpa ditt företag att nå sina mål. Om du vill att företaget ska främja samarbete, börja genom att uppdatera kontorsmiljön och sedan vidta ytterligare åtgärder för att uppmuntra den här typen av tänkande i andra delar av företaget. 

Dela via:

Fortsätt Läsa

Kontakta
close

Ring oss

Du kan ringa vår kundtjänst på följande nummer:

033-20 65 50

Du kan också fylla i formuläret nedan så kommer en av våra säljare att kontakta dig inom kort.

Get help SE

General
Submit