Logo Lyreco

Hur barns lek kan inspirera i arbetslivet

Dela via:
  • Staples_article

Att gå igenom LEGO®s engelska huvudkontor i London känns som att kliva in i barndomen.

På LEGO®s huvudkontor tar man lek på högsta allvar. Från kreativt samarbete till målmedveten problemlösning – lek är en väsentlig del i den älskade leksakens företagsframgångar.

En klargul trappa verkar vara byggd av enorma LEGO®-bitar. Var och en av kontorets fem våningar har ett eget roligt tema. Stationer med LEGO®-bitar finns utspridda överallt och bjuder in alla anställda att ta en kort paus bara för att leka.

LEGO®s COO Bali Padda har sagt att kontorsdesignen sammanför medarbetare från olika roller så att de kan lära av varandra. Lek uppmuntrar även medarbetarna att bli mer bekväma med kreativt risktagande. Och det skapar en gladare och trevligare arbetsmiljö.

Även om den dagliga verksamheten i ditt företag kanske inte handlar om att skapa och marknadsföra legobitar kan du ändå lära dig något av LEGO®s inställning. Här berättar vi mer om hur du kan införliva spel för barn och lekfulla aktiviteter på ditt eget kontor för förbättrad produktivitet och ökat välmående.

Införliva leksaker som fångar sinnena

Vem har sagt att färgläggning bara är något för barn? Populariteten hos målarböcker för vuxna är på uppgång. Det handlar om mer än bara kreativt utlopp. Färgläggning används också i konstterapi för att minska stress och få hjärnan att slappna av. Allt från stadslandskap och mandalamotiv till naturscenerier och djur – målarböcker som skapats särskilt för vuxna ökar kreativiteten.

Färgläggning kanske inte passar alla, men alla har en favoritleksak från barndomen. Studier har visat att vissa handrörelser bidrar till att förbättra de kognitiva funktionerna, öka fokus och ge upphov till nya idéer. Uppmuntra medarbetarna att ha leksaker på sina skrivbord så att de kan hålla händerna upptagna istället för att upprepade gånger klicka med pennan eller rastlöst gå av och an under telefonsamtal. Några förslag är formbar fogmassa, Rubiks kub eller klämbara bollar. 

Dessa leksaker på skrivborden är dessutom bra för att inleda samtal. Dina kollegor kan bli lockade att plocka upp dem och leka med dem. Mer improviserade interaktioner som dessa bidrar till att bygga upp en starkare arbetsplatskultur.

Lek i syfte att lösa problem

Som vuxen kan det kännas fånigt eller konstigt att leka på jobbet. Överväg att ha gruppledda aktiviteter som uppmuntrar till lek, problemlösning och genomtänkta gruppdiskussioner.

LEGO® erbjuder produkter specifikt för detta ändamål som en del sin LEGO® SERIOUS PLAY®-metod. Den lekbaserade metoden som bygger på forskning använder bokstavligen LEGO®-bitar som byggstenar för att sammanföra team, förstå andras perspektiv och i slutänden lösa verkliga affärsproblem.

Sessionerna är avsedda att uppmuntra att idéer delas med andra i organisationer där människorna kanske inte alltid möts öga mot öga. På webbplatsen beskriver LEGO® metodiken som en konstruktiv process som bidrar till att öka teamens förståelse, minskar deras frustration samt ger medarbetarna möjlighet att lära nytt, få insikter och tänka i nya banor.

Så här fungerar det: varje deltagare börjar med en egen hög med LEGO®-bitar, kopplingsbitar och byggblock. En aktivitetsledare ger uppmaningar och scenarier. Alla bygger sin egen 3D-modell, som fungerar som utgångspunkt för dialog. Även om LEGO® säljer satserna (inklusive startpaket, byggsats, kopplingssats och identitets- och landskapssats) leder inte företaget några sessioner. Det är fristående konsulter, kursledare och konsultföretag som leder LEGO® SERIOUS PLAY®-sessioner. Korta sessioner varar tre till fyra timmar, men programmet kan även utökas till flera dagars träningssessioner.

Gå tillbaka till lek som bara är på kul

Ibland är det bäst att gå tillbaka till det enkla. Tänk på partyspel eller grupplekar som du gillade som barn och som inte kräver redskap eller förberedelser.

Syftet med dessa aktiviteter är inte nödvändigtvis att lösa problem eller ändra hur människor arbetar. Det handlar om att skapa en mer avslappnad miljö som gör att de anställda kan samlas och ha roligt. Här är några exempel på möjliga lekar: 

Viskleken

              Sätt er i en ring eller runt ett bord.

              Den person som börjar bestämmer sig för en mening eller fras.

              Personen viskar orden i örat på den person som sitter till höger.

              Alla vidarebefordrar meningen på samma sätt.

              Den sista personen i kedjan säger meningen högt.

              Se hur den förändras längs vägen.

Levande charader

              Alla deltagare skriver ned namnet på tre kända personer.

              Vik ihop alla lappar på samma sätt och lägg dem i en skål.

              Skapa lag. För att göra detta på ett rättvist sätt skriver alla sitt namn på ett papper. Dra namn från en separat skål för att skapa lagen.

              Dela upp er i lagen och turas om.

              Dra en känd persons namn från skålen.

              Ställ en timer på en minut.

              Uppmuntra lagkamraterna att gissa kändisarna genom att agera.

              Om ingen gissar kändisen läggs lappen i skålen igen.

              Det första laget som gissar rätt på fem kända personer vinner. 

 

Vi tillbringar så mycket av våra liv på arbetet. Ska vi inte försöka att ha lite roligt? Med dessa strategier och aktiviteter kan du skapa en mer inspirerande arbetsplats som hjälper de anställda att arbeta och leka på bästa sätt.  

 

Kontakta oss

Dela via:

Fortsätt Läsa

Kontakta
close

Ring oss

Du kan ringa vår kundtjänst på följande nummer:

033-20 65 50

Du kan också fylla i formuläret nedan så kommer en av våra säljare att kontakta dig inom kort.

Get help SE

General
Submit