Logo Lyreco

Har dina möten blivit trista? Prova de här spelifieringstaktikerna

Dela via:

Skulle dina möten gynnas av en energikick? Det är enklare än du tror att göra möten produktiva, engagerande och roliga.

Hämta inspiration från klassiska brädspel för att göra mötesinnehållet intressant. Många brädspel går ut på att spelarna tävlar mot varandra. Spelen sammanför spelare och de behöver göra upp en strategi tillsammans. Det vinnande laget bygger upp något tillsammans – ett samhälle, en civilisation eller stad. Precis som i klassiska brädspel kan du införa samarbetsstrategier och idéskapande på dina möten.

Här följer några spelifieringstaktiker som kan omvandla trista möten till dynamiska!

Inled med en isbrytare

En lekfull isbrytaraktivitet har två syften: den skapar en mer avslappnad ton och får alla i rummet att öppna sig, vilket är viktiga delar i ett samarbetsmöte.

Om gruppen träffas regelbundet kan du inleda med en ny fråga varje gång. Det kan vara så enkelt som att alla berättar vad de gjorde i helgen eller den senaste bra filmen de såg.

Om deltagarna inte känner varandra lika väl kan du tänka utanför ramarna och ställa frågor som leder till samtal. Här är några förslag:

  • Vilket var ditt favoritmellanmål som barn?
  • Har du någonsin träffat en kändis?
  • Vad var ditt första jobb?
  • Vad var ditt favoritspel som barn?

Du kanske blir förvånad över att lära dig något intressant om var och en av dina kollegor.

Värm upp med att rita

Vid samarbetsmöten, till exempel idéutbyten eller brainstorming, kan deltagarna ibland rita, skissa och illustrera sina idéer. Det kan vara lättare sagt än gjort. Trots att många av oss gillade att rita när vi var små blir vi mer besvärade som vuxna. Vi oroar oss för att teckningarna ska bli dåliga eller löjliga. Men du behöver inte vara konstnär för att förmedla en idé med en teckning. En enkel skiss räcker.

Få folk att värma upp med en snabb övning. Ge dem 30 sekunder till att rita ett träd. Ge dem ytterligare 30 sekunder att rita en människa. Dela teckningarna med gruppen. Teckningarna kommer att se olika ut, men kommer med största sannolikhet att likna träd och människor. Nu känner sig alla tryggare när de blir ombedda att rita.

Ta reda på mer om vilken inverkan lekfullhet har på samarbete på arbetsplatsen med vår guide till att införliva lekar för barn på kontoret.

Se till att alla är på alerten (och håller sig till saken)

Dina förhoppningar på ett samarbetsmöte kan gå i kras så fort någon går utanför ämnet och ingen vill avbryta personen. Här kan du ha stor nytta av spelifiering.

Skaffa ett synligt eller hörbart tidtagarur som två minuters timglas eller en enkel äggklocka. Ange en tidsgräns för hur länge var och en får prata. Se till att alla känner till reglerna i förväg så att ingen blir upprörd när tiden är ute. När signalen på timern ljuder är det fritt fram för någon annan att prata.

Det hjälper deltagarna att respektera andras tid samtidigt som de blir uppmuntrade till att delta aktivt. Det innebär också dina möten aldrig drar över tiden igen!

Låt idéerna flöda

Det är ingen tävling att kläcka idéer. Ingen enskild person har den bästa idén. Tanken är att deltagarna ska känna sig trygga att ta upp sina idéer och att försöka hindra personer som motarbetar andras idéer. Det gör du genom att införliva ”ja och”-principen.

Varje gång någon lägger fram en idé är målet att lägga till något till den. Till exempel: ”För att bygga vidare på Johns tanke...”. Om du vill uppmuntra deltagarna att faktiskt göra det kan du hålla koll på varje gång du hör de magiska orden ”för att bygga vidare på”.

I slutet av veckan kan personen som använde sig mest av principen belönas med en gratis kopp kaffe eller lunch. Spelifieringstaktiken motiverar deltagarna att bygga vidare på varandras idéer mer proaktivt, vilket gör dina möten mer samarbetsinriktade.

Fortsätta samarbetet efter mötet

Vi har alla varit med om det. Vi sitter en till två timmar i ett möte som vi ägnar åt att diskutera ett viktigt ämne, och blir laddade av alla idéer. Sedan händer ingenting. Ingen följer upp och vi inte vet vad nästa steg är.

När mötet är slut bör du se till att följa upp med anteckningar och åtgärdsobjekt för alla deltagare. Om nyckelmedlemmarna inte kunde närvara eller ringde in på distans, är det också viktigt att hålla dem uppdaterade med mötesanteckningar.

Låt samarbetet flöda med blädderblocket Oxford Smartoch smartphoneappen SCRIBZEE®. Anteckna som vanligt på blädderblocket och skanna sedan sidorna med din smartphone. SCRIBZEE® slår samman sidorna till en högkvalitativ pdf-fil som du kan dela med hela gruppen i molnet. När deltagarna är tillbaka vid sina skrivbord finns mötesanteckningarna i deras inkorgar.

Att prova en eller två av dessa idéer kan omvandla dina trista möten. När folk väl känner att deras idéer och åsikter spelar roll är du på god väg mot produktiva och samarbetsinriktade möten.

Dela via:

Fortsätt Läsa

Kontakta
close

Ring oss

Du kan ringa vår kundtjänst på följande nummer:

033-20 65 50

Du kan också fylla i formuläret nedan så kommer en av våra säljare att kontakta dig inom kort.

Get help SE

General
Submit