Logo Lyreco

6 skäl till varför lekfullhet gör dig till en bättre medarbetare

Dela via:
  • Staples_article

I The Gap: The Science of What Separates Us from Other Animals utforskar psykologiprofessorn Thomas Suddendorf frågan som filosofer har diskuterat i tusentals år: Vad är det som gör människan unik bland alla övriga arter som finns idag, för att inte tala om de miljontals år som liv har existerat på den här planeten?

Naturligtvis tittar han på kännetecken som tal, jordbruk, verktyg och samarbete, men konstaterar att ”om du sätter ribban lågt kan du dra slutsatsen att papegojor kan tala, att myror har jordbruk, att kråkor tillverkar verktyg och att bin samarbetar i stor skala”.

Även om det är sant att vi definitivt är överlägsna i de flesta saker andra djur kan göra, antyder Suddendorf att det finns två viktiga funktioner som verkligen utmärker oss: ”Vår öppna förmåga att föreställa oss och reflektera över olika situationer, och vår djupa strävan att länka ihop våra tankar om scenarier med andras.”

Det är här leken kommer in i bilden. Medan många andra djur bara använder lek för social anknytning (tänk dig två golden retriever-valpar som brottas) använder människor lek som ett sätt att öka vår egen och andras fantasi för att växa, lära oss och påverka världen runt omkring oss.

Grunderna för lek

Lek är kanske vår första medvetna handling och är en grundläggande del av vad det innebär att vara människa. Från den sekund ett barn kan le kommer föräldern att leka tittut eller göra roliga ljud för att få barnet att skratta. Med detta första förtjusta skrik börjar ett liv av lek. Från småbarnsåren till sena tonåren prioriterar omgivningen att förse barnen med leksaker, aktiviteter och gott om ostrukturerad tid med familj och vänner för att leka, bygga, skapa och fantisera.

När arbetslivet startar kan det verka som att lek är mindre viktigt, eftersom det är svårare att kombinera med alla vardagens uppgifter och ansvarsområden. Men lek är lika viktigt för vuxna som för barn – särskilt när det gäller att vara en god kollega. Här är de sex främsta skälen: 

1. Lek gör dig mer positiv

Enligt lekforskaren Dr. Stuart Brown ”blir vuxna som inte får leka ofta stela, humorlösa, oflexibla och ovilliga att testa nya alternativ”. Vi kan därför anta att vuxna som är lekfulla är mer benägna att anpassa sig och hantera situationer med gott humör och ett öppet sinne. 

2. Lek förbättrar minnet

I Annals of the Brazilian Academy of Sciences fann den banbrytande hjärnforskaren Marian Diamond att lek påverkar både hjärnans storlek och dess kemi. Ett resultat var att vuxna försökspersoner som exponerades för engagerande, mer lekfulla miljöer utvecklade nya nervceller i gyrus dentatus, det område i hjärnan där minnesbearbetning sker.

3. Lek gör dig mer motiverad


I European Journal of Humour Research fann psykologiprofessorn René Proyer att lekfulla vuxna är mer nöjda med livet, vilket ökar motivationen för att slutföra uppgifter. Och i boken Beyond Boredom and Anxiety: The Experience of Play in Work and Games fann psykologen Mihaly Csikszentmihalyi att samma typ av fokus som sker vid lek också kan förekomma i arbetet, vilket gör att människor glömmer klockan eller företagsbonusar för att istället se själva arbetsprocessen som belöningen.

 

4. Lek ökar arbetstillfredsställelsen

IInternational Journal of Technology Management genomförde den hälsopolitiska experten Ping Yu och hennes medarbetare en undersökning med nästan 1 500 taiwanesiska yrkesmänniskor, som avslöjade att lekfullhet var positivt relaterat till både arbetstillfredsställelse och arbetsprestationer.

 

5. Lek gör dig mer innovativ

Stuart Brown hävdar att lek bör ha högsta prioritet eftersom den ”ökar innovationsförmågan och möjligheten att anpassa sig och hantera förändrade omständigheter. Den är inte bara en flykt. Den kan hjälpa oss att införliva och förlika oss med svåra eller motsägelsefulla omständigheter.” Det här är oerhört viktigt när det gäller att hantera oförutsägbarheten i många jobb. Med ett lekfullt sinne är man mer benägen att ta sig an svårigheter som inträffar på jobbet och komma med kreativa lösningar.

6. Lek minskar stressen

I den akademiska tidskriften Leisure Sciences kom forskarna Cale Magnuson och Lynn Barnett fram till att lekfulla vuxna rapporterar mindre stress i livet och har bättre förmåga att hantera problem. Enligt deras forskning upplever inte ”lekfulla individer nödvändigtvis färre stressfaktorer, men de har ett annat perspektiv under den initiala utvärderingsprocessen. Det kan göra att lekfulla personer bedömer att de kan hantera något som för mindre lekfulla personer normalt vore en stressig händelse, och att de därmed upplever betydligt mindre stress.”

Kom ihåg att alla vuxna inte leker på samma sätt. I den akademiska tidskriften Personality and Individual Differences

Införliva lek i det dagliga livet

Lek är lika viktigt för vårt välbefinnande som att äta nyttig mat, träna och att sova gott om natten. I sitt TED-föredrag om vikten av lek säger Brown att ”motsatsen till lek inte är arbete, det är depression”. Ett liv utan lek kan leda till att man blir ledsen, inbunden och känner sig orättvist behandlad. Det innebär att leken, precis som sömnen, inte kan vänta till semestern – den måste vara en del av vardagen!

Den goda nyheten är att lek kan ske överallt, inklusive på kontoret. Lek kännetecknas ofta av nöje, spontanitet och interaktivitet. Detta kan enkelt uppfyllas med en snabb spelomgång på telefonen mellan möten, att delta i en träningstävling med kollegorna, hoppa över kaféet och spela lite fotboll med vännerna på lunchen eller till och med att utföra en självpåtagen utmaning att slutföra en rutinuppgift på rekordtid. Ytterligare idéer om att införliva lek på kontoret finns i våra artiklar om hur spel för barn kan förbättra arbetslivet och om aktiviteter som främjar innovationer. 

 Efter arbetet bör du avsätta en stund och göra något roligt, som att spela ett instrument, läsa en bok, göra ett korsord eller arbeta på ett sidoprojekt. Utgå från dina personlighetsdrag och hitta någon form av lek som gör att du kopplar av. Om du gillar pussel kanske en extremsport blir lika stressande som att inte leka alls. 

Kontakta oss

Dela via:

Fortsätt Läsa

Kontakta
close

Ring oss

Du kan ringa vår kundtjänst på följande nummer:

033-20 65 50

Du kan också fylla i formuläret nedan så kommer en av våra säljare att kontakta dig inom kort.

Get help SE

General
Submit