Logo Lyreco

Vikten av tradition

Dela via:
  • Staples_article

Hantering av traditionella hälso- och säkerhetsrisker på arbetsplatsen

Arbetsplatser genomgår ständigt spännande förändringar. Oavsett om du har ett litet företag som arbetar utifrån ett särskilt utrymme, ett medelstort kontor fördelat på flera våningar, ett privat kontor, arbetsbås eller ett aktivitetsbaserat arbetsområde påverkar hälsa och säkerhet din arbetsplats. För närvarande pågår en hel del diskussioner om hur tekniken påverkar hälsa och säkerhet för de anställda och deras arbetsplatser. Man debatterar om huruvida tekniken gör människors liv lite enklare eller om den hindrar människor från att ”stänga av” när de väl har stängt av sin bärbara dator. Oavsett detta argument får man inte glömma att mer traditionella former av hälsa och säkerhet fortfarande är relevanta, oberoende av teknologiska framsteg. Så länge människor behöver stolar och/eller skrivbord för att arbeta, kablar för att ladda apparater och ibland spiller dryck på golvet finns de traditionella hälso- och säkerhetsriskerna kvar. Som företagare, gruppledare eller kontorschef på ett litet eller medelstort företag behöver du kunna ge vägledning gällande halk-, snubbel- och fallolyckor, den ergonomiska miljön och hur man undviker dessa problem på arbetsplatsen.

 

Låt oss för ett ögonblick tänka på en färskbryggd kopp kaffe som skvalpar över, kolsyrade läskedrycker som ”exploderar” när man öppnar dem eller tvåldispensern i badrummet som alltid läcker ned på golvet. Alla dessa är exempel på små problem som skapar ett större problem för den person som kommer efter och halkar. Låt oss titta närmare på argumentet för att blir mer digitala. Även om detta kan minska pappersarbetet och därmed problematiska arkiveringssystem eller lådor som kan orsaka olyckor i korridorerna är det praktiskt taget omöjligt att vara helt utan kablar och därmed helt utan snubbelolyckor. Nätverkskablar, lampsladdar och laddningskablar är alla farliga när de inte förvaras korrekt, borta från gångytor. Låt oss slutligen fundera på hur många kontor som använder trappstegar för att komma åt svåråtkomliga hyllor eller den övre delen av projektledningstavlan, för att noggrant kunna uppdatera projekt eller för att hänga upp en välförtjänt utmärkelse. Är det näst bästa alternativet efter en stadig trappstege verkligen en kontorsstol på hjul? – Låt oss hoppas att svaret är nej! Halk-, snubbel- och fallolyckor är fortfarande bland de vanligaste arbetsplatsolyckorna, och de kan enkelt undvikas med rätt utrustning och tankesätt.

Traditionell hälsa och säkerhet handlar inte bara om brutna ben eller stukningar – det kan även handla om ansträngda nackmuskler och ömma handleder. Att ge dina anställda rätt utrustning och visa dem hur de ska använda den är det mest effektiva sättet att minska risken för arbetsskador. När man tänker på en arbetsplats är argumentet ”en storlek passar alla” inte ens ett alternativ! Anställda har, precis som kontor, alla möjliga former och storlekar, vilket innebär att varje arbetsplats behöver kunna anpassas. Från höjden på skrivbordet och stolen till vinkeln på skärmarna och placeringen av tangentbord och mus – varje element måste beaktas separat för att hjälpa de anställda att arbeta produktivt och utan skador. Det är också viktig att lära dem hur de ska använda utrustningen – genom att visa dem hur man justerar skrivbord och stol och får till rätt vinkel får de möjlighet att göra egna justeringar.

Den perfekta vinkeln för dina armar på skrivbordet i förhållande till kroppen är 90°. Några som motarbetar denna långvariga trend är de som föredrar att stå vid sina skrivbord istället för att sitta. Galenskap? Inte nödvändigtvis! Många kanske tänker att vi sitter på tok för mycket under en arbetsdag, men det gäller är inte nödvändigtvis för alla. Om du är den typ av person som ofta springer mellan olika möten, eller kanske har ett aktivt liv under lunchrasten, kan ryggen och benen behöva sitta vid ett skrivbord för att få koppla av lite under dagen. Om du istället är en sådan person som känner sig ”instängd” bakom skrivbordet under dagen så kan det här vara den förändring du behöver. Att stå vid skrivbordet kräver också en del vad gäller ergonomin. Det är viktigt att säkerställa följande:

  • Att skärmen är ungefär 60 cm från ögonen
  • Att du bekvämt kan titta rakt fram eller en aning nedåt på skärmen
  • Att armbågarna kan vila i 90° vinkel mot skrivbordet

Det här är inte en allomfattande lista över möjliga riskområden på en typisk arbetsplats, men den utgör en viktig utgångspunkt om du skulle behöva utföra en riskbedömning på arbetsplatsen. Genom att vara medveten om hur du och dina anställda arbetar dagligdags kan du bidra till att minska riskerna på arbetsplatsen och att skapa en säker och behaglig arbetsplats för alla.

För din hälsa och säkerhet

Läs mer

Dela via:

Fortsätt Läsa

Kontakta
close

Ring oss

Du kan ringa vår kundtjänst på följande nummer:

033-20 65 50

Du kan också fylla i formuläret nedan så kommer en av våra säljare att kontakta dig inom kort.

Get help SE

General
Submit