Logo Lyreco

Varför du inte ska arbete sjuk eller skadad

Dela via:

Enkla steg för att säkerställa en hälsosam och trevlig arbetsplats

Säga vad man vill, men produktivitet är det huvudsakliga syftet hos varje företag – att säkerställa att alla arbetar produktivt och skapar resultat. Vad kan hindra allt detta? Sjukdom. Fokus ligger inte på långsiktiga hälsoproblem, utan de små skadorna som vi har en tendens att avfärda. Ont i ryggen, ont i handleden och smärta i nacken. Det som är problematiskt med dessa typer av skador är det faktum att folk ändå går till arbetet. Det kan påverka deras övergripande prestation och produktivitet. Vad arbetsgivare måste fokusera på är hur man undviker detta från början. Om du är företagare, gruppledare eller kontorschef på ett litet eller medelstort företag ska du läsa vidare för att förstå det aktuella problemet med fysiologiska risker och vad du kan göra för att förhindra att de påverkar dina anställda – och ditt slutresultat.

Fysiologiska risker påverkar det fysiska välbefinnandet direkt och dessa risker kan även kopplas till muskel- och skelettbesvär. Skador och sjukdomar som påverkar kroppens rörelse (dvs. muskler, senor, ligament) är ofta ett resultat av att sitta stilla för länge, en felaktig arbetsställning eller användandet av oergonomiska tangentbord och musmattor. Detta kan i sin tur leda till skador som karpaltunnelsyndrom, seninflammation och problem med ländryggen. Det som verkar överraskande för många arbetsgivare är hur enkelt dessa skador kan undvikas. Att utbilda de anställda i att använda utrustning på rätt sätt samt att automatisera repetitiva arbetsuppgifter är enkla och kostnadseffektiva sätt att hjälpa de anställda så att dessa skador inte uppstår.

Det är alltså viktigt att ha tillgång till rätt utrustning så att alla kan utföra sina uppgifter utan risk för potentiella skador. I det här skedet tänker de flesta på dyra gymmedlemskap och fitbits till alla anställda – men var inte orolig! Att främja fysisk träning under arbetsdagen kan vara så här enkelt:

  • Gå omkring på kontoret för att bolla idéer med kollegor
  • Stå upp under möten för att hålla alla på alerten
  • Hitta stretchövningar att göra vid skrivbordet

Raster ska även uppmuntras så att ni kan lämna skrivborden för att ta en kopp kaffe eller prata med en vän. Dessa exempel visar att det verkligen är de små sakerna som leder till en friskare och gladare omgivning.

 

Nackdelen med att inte införa sådana förändringar på er arbetsplats är helt enkelt att ni riskerar att medarbetare är borta från arbetet i långa perioder, vilket resulterar i minskad produktivitet. En om möjligt ännu värre situation är att kollegorna inte stannar hemma och återhämtar sig tillräckligt länge, utan kommer tillbaka till arbetet. Personer som kommer till arbetet med en skada eller sjukdom påverkar produktiviteten negativt eftersom effekten av deras skador förlängs vilket ger en negativ inverkan på arbetets kvalitet och volym.

Det är varken svårt eller dyrt att se till att de anställda återhämtar sig från sina skador eller till och med att de inte skadar sig från början. Genom att införa några enkla förändringar av ergonomin på kontoret tillsammans med positiva tillskott till kontorskulturen kan du känna dig lugn vad gäller dina kollegors hälsa och hela företaget.

För din hälsa och säkerhet

Läs mer

Dela via:

Fortsätt Läsa

Kontakta
close

Ring oss

Du kan ringa vår kundtjänst på följande nummer:

033-20 65 50

Du kan också fylla i formuläret nedan så kommer en av våra säljare att kontakta dig inom kort.

Get help SE

General
Submit