Logo

Presenteesim (arbeta vid sjukdom) och produktivitet

Dela via:
  • Staples_article

Enkla steg för att säkerställa en hälsosam och trevlig arbetsplats

Produktivitet. Säga vad man vill, men det här är det huvudsakliga syftet hos varje företag – att säkerställa att de anställda är produktiva, arbetar produktivt och skapar resultat. Vad hindrar produktiviteten? Sjukdom. Fokus här ligger inte på långsiktiga hälsoproblem, utan de små skadorna som vi har en tendens att avfärda. Ont i ryggen, ont i handleden, smärta i nacken. Det som är problematiskt med dessa typer av skador är det faktum att folk ändå kommer till arbetet. Det påverkar sedan deras övergripande prestation och produktivitet. Vad arbetsgivarna måste fokusera på är hur man undviker detta från början. Om du är företagare, gruppledare eller kontorschef på ett litet eller medelstort företag ska du läsa vidare för att förstå det väldigt aktuella problemet med fysiologiska risker och vad du kan göra för att förhindra att de påverkar dina anställda – och ditt slutresultat.

Fysiologiska risker påverkar det fysiska välbefinnandet direkt. I de flesta fall kan dessa risker kopplas till muskuloskeletala besvär (MSD) – och en vanligare definition belyser skador och sjukdomar som påverkar kroppens rörelse (dvs. muskler, senor, ligament). Dessa skador är ett resultat av att sitta stilla för länge, felaktig arbetsställning, icke-ergonomiska tangentbord och musmattor, vilket leder till skador som karpaltunnelsyndrom, seninflammation, triggerfinger, överansträngda ögon och problem med ländryggen. Det som verkar överraskande för många arbetsgivare är hur enkelt dessa skador kan undvikas. Att se till att belysningen är tillräcklig inom ett kontorsutrymme, att utbilda de anställda i att använda utrustning på rätt sätt samt att automatisera repetitiva arbetsuppgifter är enkla och kostnadseffektiva sätt att hjälpa de anställda så att dessa skador inte uppstår.

Samtidigt som det är viktigt att se till att du har rätt utrustning och kringliggande lösningar så att de anställda kan utföra sina uppgifter kan du enkelt värna om deras fysiska hälsa genom att förhindra skador. I det här skedet tänker de flesta på dyra gymmedlemskap och fitbits till alla anställda – men var inte orolig! Att främja fysisk träning under arbetsdagen kan vara så här enkelt:

  • Gå omkring på kontoret för att brainstorma idéer
  • Stå upp under möten för att hålla alla på alerten
  • Hitta stretchövningar som anställda kan göra vid sina skrivbord

Du kan också uppmuntra till raster så att dina anställda lämnar skrivborden för att ta en kopp kaffe eller prata lite med en vän. Dessa exempel visar att det verkligen är de små sakerna som leder till friskare, gladare anställda.

Nackdelen med att inte aktivt införa sådana förändringar på din arbetsplats är helt enkelt att du riskerar att dina anställda är borta från arbetet i långa perioder, vilket resulterar i minskad produktivitet. En om möjligt ännu värre situation är att de anställda inte stannar hemma och återhämtar sig tillräckligt länge, utan kommer tillbaka till arbetet. Vad är problemet med det undrar du? Anställda som kommer till arbetet med en skada bidrar till den stigande trenden som kallas ”presenteeism” (arbeta vid sjukdom). Detta inverkar negativt på produktiviteten eftersom effekten av deras skador förlängs och har en negativ inverkan på arbetets kvalitet och volym.

Det är varken svårt eller dyrt att se till att de anställda återhämtar sig från sina skador eller till och med att de inte skadar sig från början. Genom att införa några enkla förändringar av ergonomin på kontoret tillsammans med vissa positiva tillskott till kontorskulturen kan du känna dig lugn vad gäller de anställdas hälsa och hela företaget.

För din hälsa och säkerhet

Läs mer

Dela via:

Fortsätt Läsa

Kontakta
close

Ring oss

Du kan ringa vår kundtjänst på följande nummer:

033-20 65 50

Du kan också fylla i formuläret nedan så kommer en av våra säljare att kontakta dig inom kort.

Get help SE

General
Submit