Logo

Hur skulle kontoret se ut utan hälsa och säkerhet?

Dela via:
Staples_article

Hälsa och säkerhet har på senare år fått ett ganska dåligt rykte; många gör narr av ämnet och tycker att folk är överdrivet försiktiga. Men som med mycket annat som hånas i dagsläget är hälso- och säkerhetsföreskrifter och skälen bakom dem rimliga samt gagnar alla på ett eller annat sätt.

Ett av de bästa sätten att granska huruvida hälsa och säkerhet är en vän eller fiende vore att föreställa sig en arbetsplats där det inte finns några regler och hur det skulle påverka både arbetsgivare och anställda.

Arbetsvillkor

Det finns åtskilliga direktiv som fastställts av EU-OSHA, Europeiska arbetsmiljöbyrån, gällande arbetsvillkor i Europa. Dessa täcker allt från ergonomiska direktiv till utsatthet för fysiska faror, såväl som hur man måste hantera risker som till exempel tunga lyft.

Utan dessa, och många andra hälso- och säkerhetskrav, skulle ditt kontor vara en mycket annorlunda arbetsmiljö. Genom att inte bry dig tillräckligt om dina anställdas välmående kan dagarna som tas ut på grund av sjukdom eller olycksfall öka i förhållande till de 27.3 miljoner dagar som gick förlorade i Storbritannien under 2014-15. Det skulle oundvikligen ha stora konsekvenser för ditt företags produktivitet och lönsamhet.

Arbetstimmar

Det finns strikta regler kring hur många timmar anställda avtalsenligt måste jobba och ingen kan tvingas arbeta mer än 48 timmar i veckan, om de inte redan skriftligt har godkänt det. Det finns också regler kring hur många timmar det måste finnas mellan skift och hur lång obligatorisk ledighet anställda har efter arbetsperioder, såväl som regler för hur mycket lagstadgad lön anställda måste få under sin semester.

Om dessa regler inte fanns och ingen skulle sätta en begränsning på hur många timmar anställda tvingas jobba varje dag skulle du snart se motivationen rinna ur dem och fler olyckor skulle inträffa av den enkla anledningen att din personal skulle vara för trött för att ta det försiktigt.

Företagets rykte och lönsamhet

Om ingen brydde sig om hälsa och säkerhet skulle ditt företags rykte och lönsamhet förmodligen drabbas ganska hårt. Dina anställda skulle inte ha något problem att säga upp sig om de kände att de inte arbetade i en säker miljö där du brydde dig om dem. Om det blev allmänt känt att ingen ville jobba för dig skulle det kunna skada företagets rekryteringsprocess i framtiden.

Anställda som haft oturen att skadas på jobbet skulle kunna stämma ditt företag på skadeersättning – något som eventuellt skulle kunna skada både ditt rykte och företagets ekonomi. Det efterföljs av böter för att bryta hälso- och säkerhetslagar, och de skulle förmodligen göras offentliga. Inom kort skulle det nog bli ganska svårt att fortsätta verksamheten.

Så hälsa och säkerhet är inte något att skratta åt; de är vettiga regler som designats för att skydda både företag och anställda – och är något som alla bra arbetsgivare borde följa till punkt och pricka utan några klagomål.

Dela via:

Fortsätt Läsa

Kontakta
close

Ring oss

Du kan ringa vår kundtjänst på följande nummer:

033-20 65 50

Du kan också fylla i formuläret nedan så kommer en av våra säljare att kontakta dig inom kort.

Get help SE

General
Submit