Logo Lyreco

Hur du tar fram en riskhanteringsplan

Dela via:
Staples_article

Oavsett i vilken industri du arbetar så tacklar du förmodligen åtskilliga projekt under årets gång, vilka kan ta allt från några dagar till flera månader. Även om du har ett bra team och värdefulla resurser som hjälper dig vet du säkert redan alldeles för väl att saker har en tendens att inte riktigt gå som man tänkt sig.

Fastän det kanske inte finns mycket du kan göra för att undvika problemen kan det vara en bra idé att försöka vara så förberedd som möjligt genom att ta fram en bra riskhanteringsplan. Det låter kanske komplicerat men om du följer några enkla steg behöver det inte vara så svårt.

1. Skriv ner riskerna
Det första steget är det viktigaste – att skriva ner en omfattande lista över riskerna som kan påverka eller äventyra ditt projekt. Det är en bra idé att gruppera dessa i kategorier som till exempel personalavdelning, kostnader och tredjepartsleverantörer. Även små problem måste skrivas ner eftersom ett mindre problem snabbt kan bli något mycket allvarligare.

2. Prioritera riskerna
När du väl har skrivit din omfattande lista över risker i projektets alla nyckelområden är det dags att ta en närmare titt på dem. Medan du gör det borde du fundera över hur sannolikt det är att det du skrivit ner faktiskt händer samt eventuella konsekvenser. Genom att göra det kan du avsätta de resurser som krävs för att minska varje risk. Det är viktigt att du samarbetar med andra och rådfrågar specialister i särskilda områden, då de ofta kan peka ut sådant som annars kanske förbises.

3. Skriv en handlingsplan
Nu är det dags att välja en strategi ifall något faktiskt händer. Utöver att skriva ner hur du tänker hantera varje risk måste du dessutom klargöra vem i ditt team som ansvarar för vad och vem som ska leda gruppen. Det är självklart kritiskt att ha en beredskapsplan för alla eventuella scenarier. 

4. Dela med dig av din riskhanteringsplan
Det sista steget är att dela med dig med alla som är involverade i projektet så dom vet allt de behöver veta om din riskhanteringsplan. Det gäller inte bara dina anställda, utan alla som på något sätt är involverade i ditt projekt, inklusive klienter, leverantörer och alla andra intressenter. Genom att dela med dig av det du vet, berätta vem som ansvarar för vad och försäkra andra om att du är förberedd oavsett vad som händer har du störst chans att tackla de risker som skulle kunna bli verklighet.

Det finns ett ordspråk som säger att om du misslyckas att planera, planerar du att misslyckas, och tyvärr stämmer det ofta om du inte har en bra riskhanteringsplan. Det är verkligen värt tiden och besväret att skriva ner en plan i början på alla projekt om du vill nå rätt slutresultat.

Dela via:

Fortsätt Läsa

Kontakta
close

Ring oss

Du kan ringa vår kundtjänst på följande nummer:

033-20 65 50

Du kan också fylla i formuläret nedan så kommer en av våra säljare att kontakta dig inom kort.

Get help SE

General
Submit