Logo

Hantera datasäkerhet

Dela via:
  • Staples_article

Kontorstekniken är i ständig förändring. Trots att tekniken och hur vi använder den på kontoret förändras hela tiden finns en tydlig trend – vi förlitar oss på tekniken mer och mer. Fysisk säkerhet får stå i skuggan av cybersäkerhet. På 80- och 90-talen och till och med på 00-talet lagrade vi sekretessbelagd information och kunduppgifter i mängder med arkivskåp. På den tiden var fysisk säkerhet av största vikt. På senare år gick vi över till att lagra information på hårddiskar. Det blev allt billigare att lagra elektroniskt och mer av våra data hamnade på hårddiskar. I det här skedet var både fysisk säkerhet och cybersäkerhet mycket viktiga eftersom hårddiskar (eller andra fysiska media) lagrades på plats. Dagens företag lagrar en stor del av sina data externt – i molnet – där det ofta är en tredje part som tar hand om den. Det innebär dock inte att företag kan ignorera data- och utrustningssäkerhet. Är du medveten om de här grundläggande tipsen för datasäkerhet?

Oaktsamhet från anställda
Majoriteten av alla dataintrång är inte medvetna attacker av hackare, utan beror på oaktsamhet från egna anställda. Det är inte alla på kontoret som är datorkunniga, och många anställda är inte bekanta med de senaste säkerhetsriskerna och hur man hanterar dem. Det innebär att anställda omedvetet kan utsätta företagets nätverk för virus, överföra data till andra parter eller oavsiktligt ge tillgång till känslig företagsinformation. Genom att informera dina anställda om grundläggande nätsäkerhet kan du drastiskt minska risken för att utsätta dina data för säkerhetsrisker. Nätsäkerhet kan tyckas självklart för dig men kan vara helt främmande för vissa av dina anställda.. 

Håll programvaran uppdaterad
Det här säkerhetstipset är lika gammalt som datorerna, men det gäller än i dag. De flesta program uppdateras automatiskt när en ny programuppdatering blir tillgänglig, men äldre program kan kräva att användaren söker efter uppdateringar manuellt. Vissa systemadministratörer föredrar dessutom att användare bekräftar hämtningen av uppdateringar innan de genomförs, så att det går att undvika uppdateringar som kan innebära problem. Extra viktig programvara, såsom webbläsare, bör hållas uppdaterad hela tiden så att potentiella säkerhetshål åtgärdas så snabbt som möjligt.

Använd olika behörighetsnivåer
En praktikant som är på företaget i tre månader behöver inte få tillgång till alla dokument som finns på företagets system. Känslig kundinformation, företagskonton och viktiga lösenord bör kräva en högre behörighetsnivå än vanliga arbetsdokument. Genom att begränsa åtkomst till viktiga dokument till endast dem som har behov av dem, ökar sannolikheten att ingen känslig information läcker ut eller når dina konkurrenter. 

Håll koll på molnlösningarna
Molnlösningar är en relativt ny företeelse. Med tanke på att molnet är otroligt smidigt och ger ökad säkerhet, är det ingen överraskning att anställda tar varje tillfälle att använda sig av molnbaserade tjänster. Företaget har sannolikt många dokument lagrade i molnet, och kanske använder Google Docs eller liknande för att utföra mycket av sitt arbete. Men tillgång till filerna kan begränsas och kontrolleras. När anställda börjar använda molntjänster som ligger utanför företagets kontroll och överför känslig information till dessa tjänster, uppstår helt nya datasäkerhetsproblem. Systemadministratörerna kan försöka styra molntjänsterna genom att begära åtkomst, säkerställa att lösenord är av lämplig längd och komplexitet eller helt förbjuda användare från att överföra företagsinformation bort från företagets primära molntjänster. 

Förlita dig inte enbart på en molntjänst
Molnbaserad lagring kan minska behovet av traditionell säkerhetskopiering, men ett företag bör aldrig förlita sig enbart på en molntjänst. Om av någon anledning tjänsten skulle gå ner kommer företaget att bli strandsatt och kan inte komma åt viktiga data eller ta nya kundförfrågningar. Använd flera leverantörer och se till att de viktigaste filerna säkerhetskopieras även till hårddiskar.  

Vara uppmärksam när du är på språng
Använd lås för bärbara datorer. Skydda känslig information på skärmen från nyfikna ögon med sekretessfilter.

Dela via:

Fortsätt Läsa

Kontakta
close

Ring oss

Du kan ringa vår kundtjänst på följande nummer:

033-20 65 50

Du kan också fylla i formuläret nedan så kommer en av våra säljare att kontakta dig inom kort.

Get help SE

General
Submit