Logo Lyreco

10 viktiga saker du måste veta om riskhantering

Dela via:
Staples_article

Det är vanligt idag att företag ställs inför fler risker än någonsin tidigare, och det kan äventyra inte bara enskilda projekt utan också företagets överlevnad. Så det är inte konstigt att riskhantering har blivit ett så pass stort fokus för företag i alla storleksklasser, och att det är ett kostsamt och komplext ämne.

För att underlätta och förtydliga ämnet har du här 10 fakta du måste känna till.

1. Företagsledare måste leda riskhanteringen
Eftersom riskhantering är så väldigt kritiskt är det viktigt för de högre uppsatta i företaget att involvera sig i riskhanteringens utveckling och implementering. Det är bara då som de anställda känner att de kan uppskatta deras fulla värde.

2. Din riskavdelning måste ha auktoritet
Teamet som ansvarar för riskhanteringen måste också ha den befogenhet som krävs för att kunna se till att de anställda undviker eventuella risker, och kunna ta till åtgärder om så behövs.

3. Risker kan även komma inifrån
Det är kanske lockande att intala sig att risker bara kommer utifrån företaget, men så är det inte alltid. Se till att du är precis lika försiktig med att hantera interna risker.

4. Ta hjälp av externa datakällor
När du försöker bedöma risker och hitta exempel på de typer av hot som finns, ta hjälp av data och fallstudier från externa källor. Informationen från dessa kan visa sig vara ovärdeliga.

5. Var anpassningsbar och flexibel
Världen, och den kommersiella miljön, kan förändras på ett ögonblick så dina riskpolicyer måste vara anpassningsbara och flexibla nog att kunna förutse vad som kan gömma sig bakom hörnet.

6. Framtidsplanering förlitar sig på riskhantering
Om du vill sätta mål för framtiden måste dessa kopplas ihop med din riskhanteringsplan. Om inte kan du tappa ditt fokus när risker faktiskt framträder och då är det möjligt att du inte når dina mål.

7. Riskhantering är viktigt för alla
Det är väsentligt att alla i företaget förstår vad riskhantering är och varför det är så viktigt. De måste också förstå att det är allas ansvar att vara på sin vakt.

8. Ju större företag, desto större risker
Det finns många skäl till att det är så, inte minst för att ett större företag är en mer tilltalande måltavla för utomstående. Plus att det kan vara mer av en utmaning för större företag att hantera alla avdelningar i samma utsträckning.

9. Alla risker är inte likvärdiga
Vissa risker är kritiska, såsom de som oåterkalleligt kan skada företaget, medan andra är relativt små. Det är viktigt att kategorisera dem ordentligt vid granskning så att du kan ge varje risk den uppmärksamhet som krävs.

10. Klienter och investerare kommer att titta på din riskhantering
Innan andra gör affärer med dig kommer de vilja försäkra sig om att de inte utsätter sig för några risker, och de kommer förmodligen försöka ta reda på hur det faktiskt ligger till på ett eller annat sätt. När företagets framgång hänger på att ha en bra riskhanteringsplan blir det lättare att lägga fokus på att ta fram en.

Det viktigaste att ta till sig från allt det här är att företag med en bra riskhanteringsplan inte bara utsätter sig för färre risker, utan också mycket väl kan komma att nå större kommersiell framgång.

Dela via:

Fortsätt Läsa

Kontakta
close

Ring oss

Du kan ringa vår kundtjänst på följande nummer:

033-20 65 50

Du kan också fylla i formuläret nedan så kommer en av våra säljare att kontakta dig inom kort.

Get help SE

General
Submit