Logo

HUR MAN BEHÅLLER FOKUS UNDER SOMMARMÅNADERNA

Dela via:
  • Bi-Office

Det är alltid svårt att koncentrera sig på jobbet, men det är svårare än någonsin mitt i sommaren när man försöker kombinera drinkar i solnedgången med vännerna, picknickar, strandbesök och resor – samtidigt som man försöker arbeta också! 

Dessutom är de flesta av kollegorna på semester och njuter av sol och bad medan du är kvar på jobbet och sköter både deras uppgifter och dina egna.

Marian Morgan, som är produktivitetscoach, säger: ”Det kan vara extremt svårt att få saker gjorda och att behålla en hög produktionsnivå när folk (särskilt beslutsfattare) är frånvarande. Detta leder till att arbetsflödet bromsas.” När det gäller att ta hand om barn som är hemma från skolan, tillägger hon: ”Att balansera arbete och familj blir en ännu större utmaning.”

Al Coleman, Jr., författare till boken ”Secrets to Success: The Definitive Career Development Guide for New and First Generation Professionals”, säger: ”Det är naturligt att man är lite mindre produktiv på arbetet under sommaren på grund av bra väder, semestrar och – om du har familj – barnens sommaraktiviteter. Man vill förmodligen för det mesta hellre vara någon annanstans än på jobbet”.

För att hjälpa dig under sommarmånaderna vill vi därför ge dig några tips på hur du kan bli mer produktiv och behålla fokus:

Ta lite ledigt för att orka mer
Om du har några semesterdagar kvar, ta dig tid att njuta av lite ledigt med dina nära och kära eller gör något för dig själv. Alla som jobbar behöver en paus ibland och detta ger dig möjlighet att vila upp dig och ladda batterierna under sommaren. Coleman påminner oss också om att ”ta oss tid att planera andra sommarevenemang och aktiviteter som är viktiga för oss så att arbetet kan planeras kring dessa.” Att planera sin tid ordentligt kan hjälpa till att eliminera ångesten över att vara borta från jobbet. Om du till exempel vet att du ska äta lunch med en god vän en dag, försök att jobba in lite tid dagen innan eller att komma in tidigare till jobbet den morgonen.

Planera framåt och var noga med att framföra dina planer klart och tydligt 
Konflikter är oundvikliga när man planerar semestrar eftersom flera anställda kanske vill vara lediga på samma gång. Som konsekvens är det första man tänker på att produktiviteten kommer att bli lidande, och att man måste försöka hitta en lösning som gör att allt fortsätter att flyta på. Det är viktigt att planera framåt under dessa omständigheter för att fastställa ett system som klart och tydligt beskriver vad som måste täckas och inom vilken tidsram uppgifter måste bli klara medan en anställd är på semester. Det är ingen slump att man kallar whiteboardtavlor och planeringskalendrar för oumbärliga kontorstillbehör! De är verkligen absolut nödvändiga för att man ska kunna organisera och kommunicera effektivt på alla arbetsplatser. Använd dem för att tydligt informera om alla kollegors semesterdatum, och vilka som är ansvariga för deras uppgifter medan de är borta och njuter av sommaren. Att ha oumbärliga kontorstillbehör som whiteboardtavlor och planeringskalendrar på arbetsplatsen leder till en mer effektiv organisation och kommunikation som kan leda till mindre stress som ett inkonsekvent arbetsflöde annars kan orsaka. 

Var mer flexibel när det gäller att prioritera
Lynn Taylor, som är arbetsplatsexpert, konstaterar: ”Det här kan vara en tid då man är mindre distraherad eftersom en del kollegor inte är på jobbet. Utnyttja detta genom att fokusera på projekt som kräver strategiskt tänkande och planering så att du kommer att vara redo att inleda dina höstförslag när det börjar kännas som en tryckkokare på jobbet igen. Du kommer att vara glad att du passat på att planera under lugnet före stormen.” Att vara flexibel när det gäller att omprioritera är därför också en bra yrkeskompetens, eftersom det hjälper dig att inte köra fast så ofta på grund av en frånvarande chef eller en kollegas feedback, och att fokusera på andra uppgifter som att planera framåt!

Teamwork i stället för ensamarbete
Försök att inse att när det är sommar och allt du kan tänka på är att ligga på stranden i stället för att lämna in din uppgift innan deadline, kan den bästa idén vara att överväga att inte arbeta ensam. Att arbeta i ett team är inte bara fördelaktigt när det gäller att stimulera varje enskild persons kreativitet, utan också ett effektivt sätt att hålla sig motiverad att behålla fokus, och på så sätt öka arbetseffektiviteten.

Arbeta när som helst, var som helst, med lite hjälp
Var mer flexibel! Som Coleman säger: ”Även om du definitivt inte vill missa semestrar eller viktiga händelser i dina vänners och familjemedlemmars liv, kan du behöva använda teknologi för att stundtals kunna arbeta på distans. Du kanske också kan behöva be en kollega om hjälp eller använda några av de planeringstrick som tidigare omnämnts för att se till att du kan uppfylla det som krävs av ditt arbete medan du tar dig lite ledigt.” Nuförtiden levereras interaktiva whiteboardtavlor med kostnadsfri programvara för samarbete som erbjuder videokonferenser nästan när som helst och som möjliggör produktivitet även när du inte är på kontoret.

Organisera och gör planer för dina nära och kära om du har mycket att göra
Om du är förälder vet du att sommaren kan vara en av de perioder under året som det kräver mest planering att se till att barnen har något att göra. Eller kanske någon av dina nära och kära kräver lite mer tid och uppmärksamhet från dig. När det är mycket att göra på hemmaplan under sommaren och arbetsuppgifterna hopar sig på jobbet, skulle det vara trevligt att kunna uppnå en bra balans mellan arbetet och familjen. Att tänka framåt och planera aktiviteter för dina barn – som barntillsyn eller sommarläger – eller för dina föräldrar som kommer in till staden på besök, kommer att få dig att känna dig lugn och att hjälpa dig att fokusera på viktiga projekt på jobbet utan att känna dig som din familjs personliga dygnet-runt-assistent. Ge dina nära och kära en snygg planeringskalender eller en elegant anslagstavla och ge dem frihet att hålla ordning och koll på sina egna sommarplaner!

Passa på att få mycket gjort när hjulet inte snurrar så fort
Om du vanligtvis inte är särskilt produktiv på sommaren helt enkelt på grund av att det står ganska stilla på jobbet, kan du använda tiden till att komma igång i förväg med kommande projekt, eller att komma ikapp med sådant som legat och väntat i evigheter. Vi vet att det vissa dagar känns som en prestation bara att ta sig till arbetet, men du kan inte alltid tillåta dig att slappa bara för att det känns som om det inte finns något att göra på jobbet. Sätt igång att organisera, planera framåt, städa undan på skrivbordet och göra klart ofärdiga projekt, så att du inte behöver känna något som helst dåligt samvete när det äntligen är dags att ta den där välförtjänade semestern.

Dela via:

Fortsätt Läsa

Kontakta
close

Ring oss

Du kan ringa vår kundtjänst på följande nummer:

033-20 65 50

Du kan också fylla i formuläret nedan så kommer en av våra säljare att kontakta dig inom kort.

Get help SE

General
Submit