Logo Lyreco

7 tips på hur du behåller fokus under sommarmånaderna

Dela via:
  • Bi-Office

Det kan vara svårt att koncentrera sig på jobbet, men mitt i sommaren är det svårare än någonsin. Speciellt när man försöker kombinera drinkar i solnedgången, picknickar, strandbesök och resor – samtidigt som man försöker fokusera på arbetet! 

Har du någonsin upplevt en situation närde flesta av kollegorna på semester och njuter av sol och bad medan du är kvar på jobbet? Chansen är då stor att du fått sköta både deras uppgifter och dina egna vilket kan vara svårt om man vill vara så produktiv som möjlgt. 

Marian Morgan, som är produktivitetscoach, säger: ”Det kan vara extremt svårt att få saker gjorda och att behålla en hög produktionsnivå när folk (särskilt beslutsfattare) är frånvarande. Detta leder till att arbetsflödet bromsas.”

Al Coleman, Jr., författare till boken ”Secrets to Success: The Definitive Career Development Guide for New and First Generation Professionals”, säger: ”Det är naturligt att man är lite mindre produktiv på arbetet under sommaren på grund av bra väder, semestrar och – om du har familj – barnens sommaraktiviteter. Man vill förmodligen för det mesta hellre vara någon annanstans än på jobbet”.

För att hjälpa dig under sommarmånaderna vill vi därför ge dig några tips på hur du kan bli mer produktiv och behålla fokus:

 

Ta ledigt för att orka mer

Om du har några semesterdagar kvar, ta dig tid att njuta av lite ledighet med dina nära och kära eller gör något för dig själv. Alla som jobbar behöver en paus ibland och detta ger dig möjlighet att vila upp dig och ladda batterierna under sommaren. Att planera sin tid ordentligt kan hjälpa till att eliminera ångesten över att vara borta från jobbet. Om du till exempel vet att du ska äta lunch med en god vän en dag, försök att jobba in lite tid dagen innan eller så kommer du in lite tidigare till jobbet den morgonen.

 

Planera framåt och presentera dina planer klart och tydligt 

Konflikter är oundvikliga när man planerar semestrar eftersom flera anställda kan vilja vara lediga på samma gång. På grund av dessa konflikter kan produktiviteten komma att bli lidande, därför bör man försöka hitta en lösning så snabbt som möjligt för att arbetet ska fortsatt flyta på. Det är viktigt att planera framåt under semesterplaneringen för att fastställa ett system som klart och tydligt beskriver vad som måste täckas och inom vilken tidsram uppgifter måste bli klara medan en anställd är på semester. Det är ingen slump att whiteboardtavlor och planeringskalendrar är mycket värdefulla kontorstillbehör! De är absolut nödvändiga för att organisering och kommunikation ska ske effektivt på alla arbetsplatser. Använd dem för att tydligt informera om alla kollegors semesterdatum och vilka som är ansvariga för deras uppgifter medan de är borta och njuter av sommaren. Att ha essentiella kontorstillbehör som whiteboardtavlor och planeringskalendrar på arbetsplatsen leder till en mer effektiv organisation, där kommunikation kan leda till mindre stress som ett inkonsekvent arbetsflöde annars kan orsaka. 

Var mer flexibel i din prioritering

Under semestermånaderna kan man vara mindre distraherad eftersom en del kollegor inte är på jobbet. Detta bör du utnyttja till fullo genom att fokusera på projekt som kräver strategiskt tänkande och planering. När sedan dina kollegor sakta men säkert börjar återkomma till jobbet kommer du vara mer än förberedd att presentera dina höstförslag. Att vara flexibel när det gäller att omprioritera är därför också en bra yrkeskompetens, eftersom det hjälper dig att inte köra fast på grund av en frånvarande chef eller en kollegas feedback, och att fokusera på andra uppgifter som att planera framåt!

 

Tänk laget framför jaget

När det är sommar och du konstant tänker på att ligga på stranden med en kall dryck i handen, är det viktigt att samtidigt minnas uppgiften som ska lämnas in innan deadline. Om så är fallet bör du starkt överväga att ta hjälp från en eller flera kollegor. Att arbeta i ett team är inte bara fördelaktigt när det gäller att stimulera varje enskild persons kreativitet, utan också ett effektivt sätt att hålla sig motiverad att behålla fokus, och på så sätt öka arbetseffektiviteten.

 

Arbeta när som helst, var som helst, med lite hjälp

Om du inte vill missa semestrar eller viktiga händelser i dina vänners och familjemedlemmars liv, kan du behöva ta hjälp av teknologin för att stundtals kunna arbeta på distans. Du kanske också kan behöva be en kollega om hjälp eller använda några av de planeringstrick som tidigare nämnts för att se till att du kan uppfylla det som krävs medan du tar dig lite ledigt. För att på bästa sätt kunna arbeta på distans bör du därör ha tillgång till en laptop, datormus, headset och möjligtvis en extra skärm, tillsammans med videokonferens-mjukvara möjliggör detta produktivitet även när du inte är på kontoret.

 

Organisera och gör planer för dina nära och kära om du har mycket att göra

Om du är förälder vet du att sommaren kan vara en period med mycket planering för att se till att barnen har något att göra. Kanske är det så att någon av dina nära och kära kräver lite mer tid och uppmärksamhet från dig. När det är mycket att göra på hemmaplan under sommaren och arbetsuppgifterna hopar sig på jobbet, skulle det vara skönt få till en bra balans mellan arbetet och familjen. Att tänka framåt och planera aktiviteter för dina barn kommer få dig att känna dig lugn och hjälpa dig att fokusera på viktiga arbetsprojekt utan att känna dig som din familjs personliga dygnet-runt-assistent. Ge dina nära och kära en snygg planeringskalender eller en elegant anslagstavla och ge dem frihet att hålla ordning och koll på sina egna sommarplaner!

 

Passa på att få mycket gjort när hjulet inte snurrar så fort

Om du vanligtvis inte är särskilt produktiv på sommaren helt enkelt på grund av att det står ganska still på jobbet, kan du använda tiden till att komma igång i förväg med kommande projekt, eller komma ikapp med sådant som legat och väntat. Vissa dagar känns det som en prestation bara att ta sig till arbetet, men du kan inte alltid tillåta dig att slappa bara för att det känns som om det inte finns något att göra på jobbet. Sätt igång att organisera, planera framåt, städa undan på skrivbordet och göra klart ofärdiga projekt. På så sätt behöver du inte känna något som helst dåligt samvete när det äntligen är dags att ta den där välförtjänade semestern.

Dela via:

Fortsätt Läsa

Kontakta
close

Ring oss

Du kan ringa vår kundtjänst på följande nummer:

033-20 65 50

Du kan också fylla i formuläret nedan så kommer en av våra säljare att kontakta dig inom kort.

Get help SE

General
Submit