Logo Lyreco

BREAKSPACE – Rätt utrymme för en paus

Dela via:

Från antika fabler om att vara flitig som en myra, till inlägg i sociala medier som skryter om hur hårt man sliter – hårt arbete är något att vara stolt över i många kulturer och generationer. Och idag arbetar vi hårdare än någonsin. Tekniken har gjort det enkelt att arbeta var som helst, dygnet runt, medan pressen på att lyckas innebär att åta sig extra projekt, jobba övertid och vara fastkedjad vid skrivbordet.

Men att arbeta hårdare är inte alltid smartare. Anställda som inte tar pauser är ofta mer stressade, mindre hälsosamma och mindre nöjda på jobbet. Genom att uppmuntra de anställda att ta raster och lunch någon annanstans än vid skrivbordet gör man dem mer positiva, kreativa, motiverade och produktiva.

Men att uppmuntra till raster är bara början. Det är även nödvändigt att tillhandahålla en lämplig plats där anställda kan ta paus från arbetet några minuter utan att behöva lämna kontoret. Det är här vi kommer in i bilden.

På Staples brukar vi säga ”bättre utrymmen leder till bättre arbete”. Detta är särskilt sant i det utrymme där man tar en paus – vi kallar det BREAKSPACE. 

Fördelarna med BREAKSPACE

smilinghavingacoffee

Tänk dig ett träningspass på gymmet: ingen lyfter vikter i en timme utan avbrott. I stället gör tyngdlyftare ett antal repetitioner, tar en kort vilopaus, och gör sedan ett antal repetitioner till. Pausen gör att musklerna kan ladda om och lyfta mer vikt, vilket hjälper tyngdlyftaren att blir starkare.

Våra sinnen fungerar på samma sätt: att arbeta under en lång tidsperiod leder till utbrändhet, inte produktivitet. Tiden som upptas av en paus betalar sig i ökat fokus, kreativitet och produktivitet för arbetet som utförs efter pausen. Ett bra BREAKSPACE ger de anställda en plats där de kan ta en paus, samla sina tankar, vila ögonen från att stirra på en skärm och hämta nytt fokus för resten av dagen.

Skippa skrivbordet

two men playing ping-pong inside room

Ett dedikerat BREAKSPACE är lika viktigt som konferensrummet, kontorslobbyn eller VD:ns kontor. Ett genomtänkt och välfyllt utrymme som sänder signaler om att pauser är något som företaget stöder, är positivt för de anställdas produktivitet och lojalitet.

Även om en paus kan ske vid skrivbordet är det alldeles för enkelt att förvandla den koppen kaffe, te eller juice till en ”arbetande rast”. Det finns alltid ett e-postmeddelande att skicka eller ett samtal att ringa, vilket förstör fördelarna med en rast (samtidigt som du låter kaffet kallna!).

I stället är det viktigt att de anställda tar en både mental och fysisk paus från skrivbordet. För vissa är en rask promenad perfekt för att rensa tankarna. Det krävs trots allt bara några minuter borta från datorn för att man ska kunna dra största möjliga nytta av en paus.

Genom att ha ett bra BREAKSPACE nära till hands möjliggör man också kortare raster, med bibehållna fördelar som en paus ger, jämfört med om man behöver gå iväg längre bort i en annan del av lokalen för att ta rast. Dessutom uppmuntrar ett dedikerat BREAKSPACE till att pausaktiviteter äger rum på specifika platser istället för vid skrivbordet, vilket minskar risken för att distrahera andra som jobbar.

Elementen i ett BREAKSPACE

five person laughing each other in living room

Alla företag har olika krav på sitt BREAKSPACE. Vissa företag fyller sitt BREAKSPACE med underhållning såsom pingisbord, tv-apparater och leksaker, men ett bra BREAKSPACE bör åtminstone ha följande element:

  • Drycker: ett bra BREAKSPACE har en mängd olika drycker för att hålla de anställda uppfriskade, till exempel kaffe, te, mineralvatten, läsk och fruktjuicer.
  • Mat: oavsett om det är en snacksautomat, ett kylskåp eller ett välfyllt pentry bör ett BREAKSPACE ha saker som gör det till en plats dit de anställda går när de är hungriga.
  • Samlingsplats: för att uppmuntra de anställda att tillbringa några minuter någon annanstans än vid sina skrivbord bör BREAKSPACE ha stolar, bord eller t.o.m. soffor där man kan slappna av och känna sig bekväm.

Staples förser dig med allt ditt BREAKSPACE behöver för att hjälpa de anställda ladda om och återgå till att göra det de gör bäst. Kolla in våra lösningar för pausytor och lunchrum och läs mer om hur BREAKSPACE gynnar verksamheten.

Dela via:

Fortsätt Läsa

Kontakta
close

Ring oss

Du kan ringa vår kundtjänst på följande nummer:

033-20 65 50

Du kan också fylla i formuläret nedan så kommer en av våra säljare att kontakta dig inom kort.

Get help SE

General
Submit