Logo Lyreco

Betydelsen av ett fungerande kök på kontoret för de anställdas välbefinnande

Dela via:
  • Staples_article

Köket är en central plats och hjärtat i hemmet, och efter boomen inom cafékulturen är det även kärnan i det moderna kontoret. Många små och medelstora företag är stolta över sin samarbetsvilja, så det är inte konstigt att de fäster sådan stor vikt vid den här platsen. 

Människor har en tendens att söka sig till kök och fikarum för småprat, djupgående samtal och produktiva möten. Så det är en bra idé att ha en bekväm plats som är tillgänglig för alla. Vissa företag har satsat stort på fikarummet för att förbättra de anställdas trivsel och förvandlat hela kontoret så att köket blivit ett pulserande nav av aktivitet – komplett med kaffe i baristastil.

Barnaby Lashbrooke, grundare av den virtuella assistentplattformen Time etc, säger:

"Mitt team går regelbundet till köket för att samarbeta i vårt "samlingsrum". Och de flesta välutrustade kontor för små och medelstora företag som har dykt upp under de senaste åren har utformat sina gemensamma rum runt ett trendigt öppet kök som serverar utmärkt kaffe. Det här är inte en slump, det är en del av den nya arbetsplatskultur som uppmuntrar kommunikation".

Det många kontorsarbetare uppskattar mest med köket är pausen det ger dem. De kommer inte bara bort från sin skärm i några minuter, de kan även sträcka på benen, rensa tankarna och slappna av en stund. Så oavsett om köket är stort med gott om utrymme för kaffebryggare och vattenkokare eller bara har en liten hylla med en enda vattenkokare är tanken densamma. 

Att ge medarbetarna en plats där de kan samlas kommer i sin tur att bidra till att öka produktiviteten. Efter en liten paus kan de återgå till sin arbetsplats med ett nytt perspektiv och fortsätta sitt arbete.

Om du letar efter fler sätt att förbättra produktivitet i din verksamhet är det en bra början att erbjuda kvalitetskaffe, te och, om budgeten tillåter, lunch. Du kan även göra plats för hälsosam mat som snacks i fikarummet som personalen kan njuta av, så känner de sig nöjda och redo att fortsätta med arbetet. 

Forskning som utförts av Fruitful Office visar att om du erbjuder personalen färsk frukt kan du öka produktiviteten med mer än 10 %. Över tre fjärdedelar av de tillfrågade berättade att när frukt erbjöds så kände dem sig mer värdesatta och nästan 80 % sade att det får dem att känna sig mer hälsosamma. 

Dessutom blir samarbete på flera nivåer alltmer populärt på kontor i hela landet. Att ha ett öppet kontorslandskap där styrelsen sitter tillsammans med praktikanter och chefer sitter med anställda med lägre befattning innebär att arbetsplatsen kan kännas mer jämlik och förbättra arbetsmoralen.  

En flexibel placeringsplan kan också uppmuntra till samarbete mellan personal på alla nivåer för effektiva gruppmöten. Genom att skapa en jämnställd kultur på din arbetsplats kan du bidra till att medarbetarna känner sig gladare och mer värdesatta, vilket kan förbättra personalens produktivitet.

Om du uppmuntrar personalen att ta pauser och använda de faciliteter som erbjuds kommer det att ha stor inverkan på deras välbefinnande. Men det fungerar bara om köket är välorganiserat. Använd specifika stolar för fikarummet för att skilja mellan arbetsplatsen och det avkopplande lunchområdet. Se bara till att sätta upp några regler för kontorsköket så att all personal respekterar utrymmet. Se till att det finns tillräckligt med pappershanddukar och rengöringsprodukter så att alla kan hjälpa till att hålla rent och prydligt.

Den kreativa designbyrån Mother ber sina anställda att regelbundet komma med nya, fräscha idéer. Så när de gjorde om sina kontor 2004, föreslog och byggde Clive Wilkinson Architects ett bord med 200 platser som sedan vann AIA:s hederspris.

I en intervju med AdWeek sa Matthew Clarke, partner på Mother:

"Det skapar en öppen företagskultur. Vi utvecklas hela tiden, det finns ingen tid för gruppbildningar och avdelningsuppdelade band. Det gör att allting känns nytt. En kreativ person med högre befattning ber om ett förslag på musik och en faktureringsassistent ger honom förslag som han sedan använder."

Att erbjuda personalen förmåner som gratis snacks och flexibelt arbete kanske inte är det traditionella tillvägagångssättet i arbetslivet, men det är ofta en indikation på vilken attityd företaget har till sin personal, deras hälsa och välbefinnande. Om det används med eftertanke kan det öka moralen och produktiviteten. Att säkerställa att du har ett fullt fungerande, rent kontorskök som lämpar sig både för mat och möten räcker långt för att personalen ska känna sig utvilad efter en rast.

Besök vår webbplats och ta en titt på sidan för lösningar för lunch- och fikarummet och läs mer om vårt erbjudande och sortiment, som räcker långt för att göra mesta möjliga av ditt fikarum. 

För mer information om hur du håller personalen nöjd och produktiv kan du besöka vår sida i tidskriften Vantage Point för att hämta tidningen.

Dela via:

Fortsätt Läsa

Kontakta
close

Ring oss

Du kan ringa vår kundtjänst på följande nummer:

033-20 65 50

Du kan också fylla i formuläret nedan så kommer en av våra säljare att kontakta dig inom kort.

Get help SE

General
Submit