Logo Lyreco

Nu avgör vi det här en gång för alla: Elektriska handtorkar eller pappershanddukar?

Dela via:

Vi vet alla hur viktigt det är att tvätta händerna. God handhygien hjälper till att förhindra smittspridning och håller oss friska. I Europa tvättar runt åttio procent av befolkningen händerna efter att ha besökt en allmän toalett, och mellan 63 och 71 procent torkar dem, enligt en undersökning från Katrin. När människor får valet på en allmän toalett föredrar de flesta att använda pappershanddukar framför handtorkar enligt samma undersökning – men är de verkligen det bästa alternativet?

Hygien

I den här kategorin har pappershanddukar en klar fördel. En studie av University of Westminster hittade minst sex typer av tarmbakterier, inklusive avföring, i torkarnas luftflöden. Handtorkar blåser runt dessa patogener och på våra händer. Och European Tissue Symposium fann att jetlufttorkar faktiskt ökar bakterierna på händerna med mellan 42 procent till nästan 200 procent, medan pappershanddukar minskar dessa med upp till 77 procent.

Miljöpåverkan

Handtorkar kan vara bättre för miljön eftersom de inte genererar avfall, men de använder ändå massor av kraft. En studie av Environmental Research Management i Oxford fann att handtorkar resulterar i mindre miljöpåverkan än användningen av pappershanddukar, baserat på ett antagande att folk använder två pappershanddukar per torkning. Automatiska dispensrar för pappershanddukar kan dock hjälpa till att minska avfallet genom att samla upp en lämplig mängd. Och pappershanddukstillverkare såsom Katrin strävar efter att vara så miljövänliga som möjligt under produktionsprocesserna och förespråkar hållbart skogsbruk. 

Effektivitet

För att få hälsovinsterna med att tvätta händerna måste användaren torka dem helt eftersom bakterier sprids snabbare på våta ytor. Varmluftstorkar tar hela 30 sekunder, medan jettorkar är snabbare. Men eftersom torkar tar längre tid än en pappershandduk lämnar användare ofta rummet med våta händer. Pappershanddukar är en snabbare möjlighet att torka händerna och friktionen från pappershanddukarna hjälper också till att ta bort fler bakterier. 

Kostnad

Den dyraste av dessa två beror på användarnas beteende och antalet personer som skulle använda dem. Även om pappershanddukar måste bytas ofta kan elektriska torkar vara dyra att köpa och installera och det finns massor av rörliga delar som kan kräva reparation. 

Vinnaren?

Med 10 miljoner bakterier som lever på ett genomsnittligt skrivbord är det viktigaste skälet till att du torkar händerna utan tvivel att undvika spridning av bakterier. Trots att det finns fördelar och nackdelar med båda har pappershanddukar i slutändan fler fördelar jämfört med handtorkar eftersom användare föredrar dem och de är mer hygieniska och effektivare. Vilken nytta har en handtork som hänger på väggen om dina anställda undviker att använda den, och när de använder den gör de det inte tillräckligt länge för att det ska vara effektivt?

Bläddra bland Staples hygienlösningar för att hitta ett produktsortiment som hjälper dig att hålla dina anställda friska, inklusive pappershanddukar och dispensrar som en del av vårt partnerskap med Katrin.

Dela via:

Fortsätt Läsa

Kontakta
close

Ring oss

Du kan ringa vår kundtjänst på följande nummer:

033-20 65 50

Du kan också fylla i formuläret nedan så kommer en av våra säljare att kontakta dig inom kort.

Get help SE

General
Submit