Logo Lyreco

Hur påverkas Europa av kontorshygien?

Dela via:
Staples_article

Vi kommer alla till jobbet och hoppas på en trevlig, ren och säker miljö – och det är klokt av arbetsgivare att se till att vi får det om de vill ha nöjda, friska och produktiva anställda. Men om arbetsplatsen inte riktigt når den standard man kanske hade hoppats på är det precis lika lätt att det motsatta händer, med frustrerad personal som ofta insjuknar och måste stanna hemma. Det har förstås oönskade konsekvenser för företag, som kan bli underbemannade och därför bara uppnår en liten del av företagets potentiella produktivitet.

Det är ett problem över hela Europa. Här tar vi oss en titt på vem som påverkas och de möjliga konsekvenserna av bristande kontorshygien.

Sjukledighet
Bara i Storbritannien uppskattades 23.3 miljoner arbetsdagar ha gått förlorade som ett resultat av sjukfrånvaro mellan 2014 och 2015, med en genomsnittlig sjukdomslängd på 19 dagar per person. Även om alla dessa inte kan tillräknas dålig kontorshygien är det fallet för en märkbar del av dem. Typiska orsaker till frånvaro inkluderar smittbara sjukdomar såsom förkylningar och influensa, såväl som matförgiftning och magbesvär från dåliga hygienvanor.

Om vi vänder oss till övriga Europa visar siffrorna att landet med flest sjuklediga anställda på grund av arbetsrelaterade sjukdomar var Österrike med 11%. För Storbritannien, Frankrike, Spanien och Sverige låg siffran på 2%, 5.8%, 2.6% och 7.6%.

Problemområden i kontorsmiljön
Överraskande nog är de mest ohygieniska platserna på kontoret inte de du förmodligen tror är värst. I flera studier har man faktiskt funnit att skrivbordet, och runt omkring, gömmer fler skadliga bakterier än mer uppenbara områden, såsom toaletten. Studier har till exempel visat att den genomsnittliga toalettsitsen rymmer runt 49 mikroorganismer per 6.4516 kvadratcentimeter medan ett tangentbord kan ha upp till 3 295 inom samma område. Kontorstelefoner är en annan riskgrupp med 25 127 mikroorganismer inom samma yta. Och ändå är det bara 3% av alla kontor som rengör sin utrustning ordentligt.

Jämförelse mellan Europeiska länder
Hur många och hur ofta anställda insjuknar skiljer sig mycket inom Europa, även om det går att identifiera vissa trender. Vad gäller procentantalet anställda som tagit sjukledigt under 2013 visar HSE siffror som pekar på att Irland klarade sig bäst med bara 1% och Österrike var värst med 11%.

Skandinaviska länder verkar också ha oväntat höga frånvarosiffror i den offentliga sektorn, vilket vissa rapporter har tillskrivit den höga sjukdomsersättningen som erbjuds i Sverige, Finland och Danmark. Liknande trender har också märkts av i den offentliga sektorn i Storbritannien.

Hur påverkar det företagets ekonomi?
Den stora frågan för många länder, och ännu mer för företag, är förstås hur mycket sjukfrånvaron faktiskt kostar. Än en gång skiljer sig siffran mycket över hela Europa. I Tyskland uppskattas det kosta landet €73 miljarder – 3% av landets BNP – i förlorad produktivitet medan siffran i Storbritannien bara ligger på €32.8 miljarder.

Trots denna breda marginal är ingen av siffrorna  obetydliga nog att ignorera och för enskilda företag är det absolut kritiskt att undvika kostnaden så gott det bara går. Bättre hygienvanor kan utgöra ett stort steg i riktning mot att lösa det kostsamma problemet – det är därför dags att börja införa några små ändringar i företaget som kan ge positiva resultat.

Dela via:

Fortsätt Läsa

Kontakta
close

Ring oss

Du kan ringa vår kundtjänst på följande nummer:

033-20 65 50

Du kan också fylla i formuläret nedan så kommer en av våra säljare att kontakta dig inom kort.

Get help SE

General
Submit