Logo

Handskakning: de dolda hälsoriskerna

Dela via:

Ett handslag och ett vänligt ”hej” kan göra hela skillnaden i att skapa ett gott intryck. Beräkningar visar att vi skakar omkring 15 000 under ett liv.

Eftersom våra händer kommer i kontakt med ett flertal olika ytor varje dag är det inte konstigt att de utsätts för mängder av bakterier. Forskning har visat att du faktiskt sprider fler bakterier genom att skaka någons hand än om du skulle kyssa personen. Tangentbord kan hysa så mycket som 7 500 bakterier, men även datormöss och skärmar är fulla av bakterier och virus. Att tvätta händerna ofta är nyckeln till att begränsa spridningen av skadliga bakterier.

Varför är det viktigt att tvätta händerna?

Forskning har visat att en av fem personer inte tvättar händerna efter toalettbesök, vilket leder till att sjukdomar sprids. Det kan vara allt från vanliga förkylningar till norovirus (kan orsaka vinterkräksjuka).

På de flesta ytor kan bakterier överleva mellan 48 och 72 timmar. Det betyder att du kan få ett virus bara genom röra vid ett smutsigt skrivbord eller en mus. Detta kan sedan överföras till andra människor du skakar hand med. Forskning från Aberystwth University visade att ett handslag kan överföra tio gånger fler bakterier än en s.k. ”fistbump” (att två personer krockar knogarna mot varandra).

Genom att uppmuntra personalen att tvätta och torka händerna kan du bidra till att minska sjukdomar bland de anställda – och även skära ned på sjukfrånvaron. Det kan vara värt att uppmana personalen att inte äta vid sina skrivbord, på grund av mängden bakterier som finns på ett vanligt skrivbord. Att inte vara kvar vid skrivbordet under lunchen blir ett skönt avbrott. Varför inte ta möjligheten till ett gruppmöte med lunch eller en paus i vilorummet? Att göra mindre en stund leder ofta till att man får mer gjort i långa loppet. Att tvätta händerna innan maten och efter toalettbesök bör också alltid uppmuntras. Om du placerar ut handtvål och handdesinfektion inom nära räckhåll finns det inga ursäkter till att inte tvätta händerna.

Tvättar du händerna på rätt sätt?

Många tvättar faktiskt händerna, men en stor andel gör det inte på rätt sätt. Mer än 50 % av alla människor glömmer att tvätta tummarna och 95 % tvättar inte händerna tillräckligt länge.

För att bakterierna på våra händer ska tvättas bort ordentligt bör vi tvätta dem i minst 20 sekunder. Händerna ska vara ordentligt blöta, det ska finnas tillräckligt med tvål för att täcka båda händerna och sedan ska man skrubba – glöm inte handflatorna, fingrarna, tummarna och baksidan av händerna. Skölj och torka ordentligt.

Händerna torkas ofta bara i åtta sekunder, vilket inte är tillräckligt länge för att hålla dem bakteriefria – se till att de är helt torra innan du återvänder till kontoret.

Handtorkar vs pappershanddukar

Det är lika viktigt att torka händerna som att tvätta dem, eftersom blöta händer överför bakterier mycket lättare. Men när det gäller att torka händerna kan det vara svårt att veta vilket som är bäst – handtorkar eller pappershanddukar. Många kanske föredrar att använda det ena eller det andra, men en studie från Katrin har visat att det faktiskt är bättre att torka händerna med pappershanddukar eftersom de fysiskt avlägsnar bakterierna.

Handtorkar sägs blåsa ut bakterierna i luften och det tar längre tid att torka händerna i en handtork än med en pappershandduk. Eftersom människor bara spenderar en kort stund på att torka händerna efter att ha tvättat dem är hastigheten allt. En pappershandduk torkar handen till 99 % på bara 15 sekunder, jämfört med 45 sekunder för en handtork.

Det är avgörande att ge medarbetarna alla de verktyg som behövs för att tvätta och torka händerna effektivt. Tydliga skyltar kan också hjälpa. Kontorshygienen är allas ansvar, så det är viktigt att uppmuntra personalen att tvätta och torka händerna på rätt sätt. 

Rengöring & Städredskap

Läs mer

Kontorshygien: den chockerande sanningen

Läs mer

Mjukpapper & Hygien

Läs mer

Dela via:

Fortsätt Läsa

Kontakta
close

Ring oss

Du kan ringa vår kundtjänst på följande nummer:

033-20 65 50

Du kan också fylla i formuläret nedan så kommer en av våra säljare att kontakta dig inom kort.

Get help SE

General
Submit