Logo

Fruktansvärda sanningar om skrivbordshygien och hur du tacklar det

  • Staples_article

De flesta företag bryr sig mycket om hur deras kontor ser ut och vill kunna skapa en miljö som är stimulerande, produktiv och hälsosam. Men titta lite närmare och du märker snart precis hur ohygieniska vissa kontor är, även om de kan verka rena och hygieniska med blotta ögat.

Det är inte bara i lunchrummet och på toaletten det kan finnas bakterier – oftast har de gjort sig precis lika hemma, om inte mer, på skrivbordet. En studie fann faktiskt att en toalettsits bär på i genomsnitt 49 mikroorganismer per 6.4516 cm², medan ett tangentbord kan ha upp till 3 295.

Med det i åtanke listar vi nedan fem nyckelaspekter om kontorslivet som allvarligt skulle kunna påverka dina anställdas hälsa.

Otvättade händer på tangentbordet och musen
Det uppskattas att 80% av infektioner sprids via beröring, så allt som ofta kommer i kontakt med händer är potentiella riskzoner. Det dina anställda rör vid mest är förmodligen tangentbordet och musen, och med tanke på att trenden ”hot desking” blir allt vanligare kan ett flertal av dina anställda eventuellt komma att använda samma tangentbord och mus under dagen.

Men även om man lätt kan smittas av infektioner från tangentbordet och musen finns det också en enkel lösning på problemet. Att tvätta händerna ordentligt eller ta för vana att torka av tangentbordet och musen med antibakteriella våtservetter kan avsevärt minska risken.

Gemensamma telefoner
För många var det länge sedan man hade sin egen telefon på skrivbordet. Idag använder vi alltmer e-post och mobiler istället. Att dela på en telefon mellan två eller flera personer är vanligt och är en uppenbar hälsorisk. Med händer och munnar så nära inpå varandra är det alldeles för lätt att sprida bakterier från en till en annan. Än en gång är det en kombination av att tvätta händerna och regelbundet torka av telefonen som avsevärt minskar risken för smitta.

Kollegor vid varandras skrivbord
Det är inte ovanligt att kollegor kommer och går mellan skrivborden, men tyvärr sprider det bakterier på kontoret. Och med allvarliga bakterier som E. coli, som kan överleva i över ett år, är det viktigt att man tar till alla möjliga åtgärder för att begränsa spridningen och tackla problemet. Utöver att tvätta sig regelbundet kan det hjälpa att ha en neutral plats, till exempel ett fikarum, dit anställda kan gå och prata istället.

Lunch vid skrivbordet
Det uppskattas att runt 67% av oss äter lunch vid skrivbordet, antingen för att vi inte har tid att gå iväg eller för att det inte finns några lämpliga alternativ, såsom ett lunchrum. Utöver att det då känns som att man inte får någon riktig paus från arbetet under dagen är smulor och eventuellt annat spill ett växthus för bakterier. Den uppenbara lösningen vore att erbjuda ett allmänt utrymme där anställda kan äta sin lunch, och som kan rengöras ordentligt i slutet av varje dag.

Anställda som lämnar använda bestick och andra kökstillbehör på skrivbordet
Att äta vid skrivbordet leder också till ett annat problem: att bestick och tallrikar ofta lämnas på skrivbordet hela eftermiddagen. Förutom att vara en grogrund för bakterier kan det dessutom dra till sig eventuella skadedjur, till exempel flugor. Den enda riktiga lösningen är att introducera en nolltoleranspolicy – se till att alla vet att de måste diska efter sig eller ställa in grejerna i kontorets diskmaskin.

Självklart är alla dessa inte bara förslag på hur du kan få ett mer hygieniskt kontor, utan också en trevligare plats att arbeta på.

Den skrämmande sanningen om hygienen på kontoret

Läs mer

De bästa underhållstipsen för fastighetsförvaltare

Läs mer

Fortsätt Läsa

Kontakta
close

Ring oss

Du kan ringa vår kundtjänst på följande nummer:

033-20 65 50

Du kan också fylla i formuläret nedan så kommer en av våra säljare att kontakta dig inom kort.

Get help SE

General
Submit