Logo Lyreco

Uppfriskad början: 8 enkla sätt att bli grönare på arbetet

Dela via:
  • Bi-Office

Om ett av dina nyårslöften skulle vara att göra en skillnad i världen, reducera ditt miljömässiga fotavtryck, förändra din attityd och att dina handlingar är sanna till ditt samvete, osv, vet att du inte är ensam i den här tankegången.

Vi kan inte alla vara EKO-besatt men vi har alla ett samvete. Vad det gäller miljömässig förvarande, så växer vårt gemensamma eko-samvete större och större nu för tiden och vi vet att (lyckligtvis) dom flesta av oss har redan börjat att ändra våra gamla vanor och istället anta mera miljövänliga sätt att leva på.

En idé som inte är kopplad till en handling kommer aldrig att bli större än den hjärncellen det upptogs i - Arnold Glasow

Så om du är en sån människa som tycker om att ge tillbaka med små åtgärdar som går mot ett större föremål, så har vi samlat några användbara tips för dig så att du enkelt kan komma tillbaka till arbetet med en förfriskad, miljövänlig attityd och et grönare kontor.

1.     Laga en liten, men smart, återvinningsstation på kontoret
Gör det på ett ställe som syns: Om ett komplett sätt med återvinningsbehållare (soptunnor) tar för mycket plats, ställ istället en pappers återvinningskorg nära skrivaren och en allmän återvinningsstation på personalrummet. Kom ihåg att tömma behållarna ofta.

2.     Använd riktiga saker: koppar, fat, glas och bestick som kan återanvändas, istället för dom som kan slängas.
Enligt en artikel från IdealBite.com, en populär nätsida som skriver om och skickar e-mail till sina läsare där dom delar ut dagliga tips om hur man är mer miljövänlig och att leva ett hälsosamt liv, skrev dom att ”Individuellt, varje kopp med kaffe köpt dagligen i en disponibel kopp bidrar till över ett ton skräp per år.”

Genom att implementera en enkel och rolig ide som ett ”ta med dig din egen kaffekopp till jobbet” kampanj så kan man förbättra företagets miljömässiga fotavtryck.

3.     Få naturen inomhus: Placera växter på kontoret
Dom är inte bara gröna och vackra, men dom är jättebra på att återanvända luften och reducera bakterier. Att ha växter på kontoret är nånting alla arbetstagare borde vilja göra. Många vetenskapliga studier bevisar att det finns fysiska och psykologiska fördelar. I en studie utförd i 2010 av New University of Technology, Sydney (UTS) visade att det fanns stora reduktioner av spänning/ångest, depression/förtvivlan, ilska/fientlighet, och trötthet på arbetsmiljöer som hade växter på kontoret. Studiet visade också att bara en växt i varje arbetsutrymme kan lyfta personalens humör och främja välmående och arbetsinsats.

4.     Visa relevant info: Skriv inte ut i onödan!
Skriv ut en kopia av minnesanteckningar och andra kontorsdokument och istället uppvisa dom förr alla på kontoret, så kommer det att reducera pappersavfall. Se till at du väljer rätt uppvisning för varje avdelning och kontorsutrymme. Et ställe som har tendens till att vara en bra uppvisningsplats är normalt det delade uteområdet och personalrum, eller en plats där alla anställda socialiserar på jobbet. Alla områden kan vara ett bra ställe att uppvisa och dela information så länge man uppvisar på rätt sätt förr det området. För uteområden, till exempel, är det bra att använda låsbara, vattentäta, mer tåliga visningsskåp. För industrianläggningar är det bäst att ha brand-skyddade och extra tåliga visningsskåp med gul ram runt för ökat synlighet.

5.     Använd Smart belysning
Med att byta ut vanlig glödlampa med kompaktlysrör (CFL) eller LED lampor, där det finns möjlighet, visar sig använda 75% mindre energi fast du får samma ljuseffekt. Om kontoret snart ska uppdateras; välj ljusa färger på väggarna med högre glans, det kommer att reflektera solljuset bättre och minskar då behovet för taklampor.

6.     Reducera På/Av kostnader: Spara på energi och pengar
Kolla alla datorers inställningar gällande strömsparläge– om en dator inte blir använd under en tid så bör den gå i strömsparläge efter en kort stund. Håll IT-utrustningen uppdaterad; dom nyaste IT-modeller och skärmar är mer energisparande. Kom ihåg att stänga av lamporna i lediga lokaler/rum. Det finns ingen grund att ljuset ska stå på i kontorets personalrum eller på toaletten hela dagen, då är det bättre att implementera ett initiativ för att alla ska komma ihåg att stänga av ljuset när dom går ur rummet, det kommer att betydligt reducera hur mycket el som används. Många arbetsplatser har börjat installera lampor med rörelsesensorer, som stänger sig av automatisk efter några minuter utan aktivitet. Och, självklart, kom ihåg att släcka lamporna om natten.

7.     Använd och missbruk skrivtavlor
Använd skrivtavlor eller bildprojektor för att framställa agendor vid möten istället för att trycka och dela ut i pappersformat. Dom här framställningsmetoder är mycket nyttiga i många olika tillfällen - för enkel användning eller som en tankekarta, för samtal och diskussioner samt som en plattform för kommunikation vid presentationer och arbetsgrupper/workshop. Whiteboard är perfekt för kartläggning av idéer, att använda arbetsmetodiker som Kanban och Scrum, för att organisera tankar, utarbeta plan för ett projekt och den är återanvändbar därför spar man på pappersavfall med att inte behöva slösa paper genom att skriva, trycka och slänga!

8.     Öva på att anskaffa grönt: använd miljövänliga produkter!
Se till att arbetslokalerna blir rengjorda med gröna produkter som inte skadar miljön. Kolla efter och köp produkter som redan har blivit återanvända (material som har samlats in av andra produkter och åter producerats som nya), som papper och plast. Kolla efter miljövänliga produkter som häftapparater utan häften och pennor som kan fyllas på, istället för att slänga efter användning. Förminska eller ta bort produkter som inte hjälper naturen alls, som gummiband.

Det är ett nytt år, vi ar alla lovat oss själva att utföra nyårslöften som ska förbättra både vårt personliga och professionella liv. Men varför bara fokusera på våra personliga mål när man kan fokusera på att förbättra våra gröna attityder och vanor, för att då ge planeten en chans för jen hållbar framtid?

 

Vi hoppas att med hjälp av våra gröna råd för hur du kan leva ett miljövänligare liv, att du känner dig inspirerad att starta det nya året med 

Dela via:

Fortsätt Läsa

Kontakta
close

Ring oss

Du kan ringa vår kundtjänst på följande nummer:

033-20 65 50

Du kan också fylla i formuläret nedan så kommer en av våra säljare att kontakta dig inom kort.

Get help SE

General
Submit