Logo Lyreco

Så här startar du naturligt hållbarare vanor i din verksamhet

Dela via:
staples

Att slösa resurser på arbetsplatsen är skadligt för miljön och kan bli kostsamt för verksamheten – upp till 4 % av en verksamhets årliga omsättning beror på slöseri som orsakats av anställda. Men med några enkla steg kan du börja vinna tillbaka en del av de här förlorade resurserna – vilket kan innebära att verksamheten sparar mellan motsvarande 4 000 och 12 000 kr per anställd (enligt hållbarhetsexperter på Waste Resources Action Programme) – och samtidigt blir mycket mer hållbar.

Det finns många enkla sätt att börja minska mängden avfall i verksamheten, men för att få ordentlig effekt bör du försöka få med dina kollegor på tåget. En del handlar om att uppmuntra människor att bli mer hållbarhetsmedvetna, men ni kan också främja en avfallsmedveten kultur på arbetet genom att tänka på de produkter ni köper, att göra det naturligt att vara miljövänligare på jobbet

Internet, dator, tangentbord, teknik, laptop, nyckel, business, kommunikation, symbol, World Wide Web, nätverk, skrivbord, data, logga, online, utrustning, brev, office, text, bild

Minska arbetsplatsens avfall

Innan ni börjar genomföra hållbarhetsplanen är det en bra idé att få återkoppling från personalen – ta reda på vad de faktiskt tycker. Använd gruppmöten eller enkäter för att identifiera några av de vanligaste hindren för att minska avfall – och samla in några goda idéer samtidigt – innan du gör några åtgärdsbaserade rutiner. 

På vilket sätt är det bra för dem?

När ni väl har satt upp några mål – kanske t.ex. att minska mängden papper som används – är det är en bra idé att mäta planens effektivitet. Kanske kan ni placera ett månatligt diagram i köket som visar hur företagets pappersavfall minskar, eller köra en tävling om titeln som den mest miljövänliga och energieffektiva gruppen. Människor tycker om att se att det de gör faktiskt gör skillnad.

Använda mindre, kasta bort mindre, återvinna mer

Att göra dubbelsidiga utskrifter till ett måste kan verkligen kan minska pappersförbrukningen. Ni kan be IT-avdelningen att göra dubbelsidiga utskrifter till standard på alla skrivare. Ett annat sätt motverka onödiga utskrifter är att ta bort alla papperskorgar under skrivborden – kanske med något av en varning. Ni kan också gå ett steg längre och byta ut alla papperskorgar mot ”endast-för-återvinning”-stationer fördelade över kontoret.

Refill, inte pennor

Plastpennor är nästan definitionen av vår slit och släng-kultur – men de flesta av pennans plastkomponenter går att använda om och om igen med refill. Att beställa nya pennor i mycket mindre mängder, inte lämna lådor med dem öppet tillgängliga i skrivmaterielskåp och få de anställda att fråga efter en refill när deras är slut är ett bra sätt att visa att du menar allvar med inte slösa med plast. 

Återvunna pennor

Självklart kommer ni ibland att behöva köpa nya pennor – men även de kan användas för att förstärka arbetsplatsens hållbarhetsattityd. Det nya sortimentet Begreen-pennor från Pilot är tillverkade av återvunna vattenflaskor, och det återspeglas i deras rejäla design. 

Att vända avfallsflödet i verksamheten är smart både för ekonomin och hållbarheten. Att vara tydlig gentemot medarbetarna med varför ni agerar och sedan gör det lätt för dem att följa de nya reglerna, får ni snart alla att spela efter samma noter (dubbelsidigt utskrivna på återvunnet papper, förstås).

Dela via:

Fortsätt Läsa

Kontakta
close

Ring oss

Du kan ringa vår kundtjänst på följande nummer:

033-20 65 50

Du kan också fylla i formuläret nedan så kommer en av våra säljare att kontakta dig inom kort.

Get help SE

General
Submit