Logo

En praktisk guide hur du väljer rätt pappersprodukter till ditt kontor

Dela via:

Skogar är bra för oss, på flera olika sätt. Skogen är lungorna på vår jord som tar in koldioxid och andas ut syre. Den ger oss frisk luft; Den ger oss möjlighet att tillbringa vår lediga tid i skogen och ger oss ny energi; Den tillför en livsmiljö för djurlivet och ett hem för andra. De flesta av oss vet detta och förstår vikten av att skydda vårt landskap, men hur kan vi göra det? Att vara medveten om miljön och ha goda avsikter är de första stegen. Men vad är egentligen rätt? Och vilket av alla miljömärken ger dig den information du behöver för att fatta rätt beslut?

FÖRSTA REGELN: Använd mindre!
Att använda mindre pappers- och kartongbaserade produkter sparar pengar och jordens resurser. Använd båda sidorna av papperet, sätt skrivaren till duplexläge. Använd en trasa för att torka upp i stället för en bit engångspapper. Eller för produkter som pärmar och mappar, köp en kvalitetsprodukt som kan förvaras längre än att du behöver köpa två. Vi använder fyra gånger mer papper i världen idag än vad vi gjorde för 50 år sedan. Vi måste värna om våra skogar och se till att det finns tillräckligt med papper för alla att använda. 

ANDRA REGELN: Återvunnet är det bästa alternativet!
När du faktiskt köper en pappersprodukt så är det enkelt at komma håg den grundläggande regeln och det är att inte behöva fälla ett enda träd alls! Så, att välja en produkt tillverkad av återvunna fibrer är det bästa du kan göra. Speciellt för förbrukningsmaterial, såsom servetter, toalettpapper och köksrullar som används en gång och sedan kastas. Men denna grundregel kan också användas på flera av dina produkter till kontoret. Allt ifrån kopieringspapper till pärmar och mappar finns det flera produkter tillverkade helt eller delvis av återvunnet material. 

TREDJE REGELN: Om du köper pappersprodukter ska du leta efter märket för ansvarsfullt skogsbruk!
Det är inte alltid möjligt att välja produkter tillverkade av återvunnen papper. Ibland är det vi vill köpa inte tillgängligt från återvunna fibrer. Återvinning gör också fibrerna kortare och kortare varje gång, vilket också betyder att de inte är lika starka. Ibland behöver vi färska (eller jungfru) fibrer för att få den styrka vi behöver, ljusare färger eller en slät yta som kan skrivas ut på. Men oroa dig inte, jungfrufibrer är också viktiga för systemet. Fibrer kan inte återvinnas i obestämd tid och vi måste lägga till nya pappersfibrer för att hålla systemet igång. Att använda jungfrufibrer för rätt behov är det rätta sättet att göra det på. Men nyckeln är att se till att de nya fibrerna som används i någon produkt har kommit från en ansvarsfullt skött skog, där det avverkade virket återplanteras och de naturliga livsmiljöerna är bibehållna. Det är självklart viktigt att produkten slutligen återvinns! 

Hur hittar man rätt produkter?
Många produkter bär informationen att en procentandel av de pappersfibrer som används, återvinns. Det är alltid en trygghet att kunna lita på en tredje part som har granskat produkterna enligt uppsatta kriterier. Det finns olika etiketter att hålla reda på, det här är vad de viktigaste betyder:

För återvunna produkter, leta efter dessa etiketter:

För produkter gjorda med jungfrufibrer, leta efter följande logga:

DITT VAL SPELAR ROLL!
Du kan vara med och påverka! Genom att välja rätt material för rätt jobb hjälper du till att rädda jordens resurser och uppmuntra tillverkare att leverera ansvarsfulla produkter! Så gå ut och välj klokt!

Dela via:

Fortsätt Läsa

Kontakta
close

Ring oss

Du kan ringa vår kundtjänst på följande nummer:

033-20 65 50

Du kan också fylla i formuläret nedan så kommer en av våra säljare att kontakta dig inom kort.

Get help SE

General
Submit