Logo Lyreco

Hälsorisker förknippade med hotdesking som du behöver känna till

Dela via:
Staples_article

Du kan älska eller hata det, men hotdesking spelar nu en viktig roll för många arbetsplatser då ungefär en tredjedel av alla kontorsarbetare byter arbetsplats dagligen. Konceptet introducerades under det sena 80-talet för de företag som är verksamma dygnet runt för att spara på kostnaderna eftersom skiftarbetare helt enkelt kunde använda samma skrivbord och utrustning. 

Om man tar upp hotdesking idag är det lätt att se fördelarna. För vissa är det ett flexibelt och socialt sätt att dela utrymme och ger möjlighet att lära känna andra kollegor och bli kvitt föråldrade arbetsplatsmentaliteter. Forskning har visat att denna form av flexibelt arbete kan bidra till att göra dig gladare på jobbet, så det är en god idé att börja praktisera hotdesking. 

Men det betyder inte att hotdesking är en perfekt lösning. Vissa upplever det som ett riktigt mardrömsscenario där de inte får sitt personliga territorium, att det är svårt att hålla god hygien och att saker sällan står där de vill ha dem. Hotdesking kan exempelvis vara kontraproduktivt för gruppmedlemmarna med ryggproblem. Personer som anpassat en stol efter sina ryggproblem kommer kanske till jobbet nästa dag och ser att deras stol har tagits av en medarbetare och då måste de justera en ny stol. På samma sätt kan skärmens höjd, typen av datormus och huruvida det finns fotstöd ha en stor inverkan på komfort och produktivitet. 

Hotdesking blir lite lättare för dig och andra på kontoret om ni följer ett par regler. Använd den här checklistan för att upptäcka de hälsosammaste sätten att använda systemet.

1. Lämna allt i det skick du fann det: Den första regeln när man praktiserar hotdesking är att lämna skrivbordet i samma skick som man fann det. Om du har justerat ergonomiska möbler ska du återställa dessa till det ursprungliga läget – detta omfattar datorskärmen, tangentbordet, datormusen och stolen. Det sparar tid och gör saker och ting enklare för nästa person.  

2. Skrivbordshygien: När många personer använder samma arbetsstation är det absolut nödvändigt att alla har goda hygienvanor. Använd antibakteriell spray och skärmrengöringsmedel för att förhindra spridning av bakterier. Torka av alla skrivbord, telefoner och tangentbord som du använder – du anar inte hur smutsig en arbetsstation kan bli på kort tid. En studie visade att ett tangentbord kan hysa 3 295 mikrober per kvadrattum – det är mer än en genomsnittlig toalettsits, som har 49 mikrober per kvadrattum. 

3. Städa: Gör rent på skrivbord som du har använt vid slutet av arbetsdagen – ta bort dokument, visitkort, personliga tillhörigheter och kontorsmaterial. Det ska inte finnas några spår av ditt arbete kvar på skrivbordet. 

4. Skydda dina data: När du byter arbetsplats varje dag måste du vara mer uppmärksam när det gäller datasäkerhet. Logga ut från din arbetsprofil varje dag, använd ett säkert lösenord och strimla konfidentiella dokument – på så vis håller du datasäkerheten i toppskick, även när du flyttar omkring på kontoret.

5. Be om hjälp: Om du har några särskilda behov när det gäller arbete ska du ta upp det med din linjechef som kan förse de tillfälliga skrivborden med allt som behövs. På så sätt kan du få ett handledsstöd eller fotstöd var du än sitter på kontoret.  

Om du ägnar några minuter av din dag till att följa dessa enkla regler kommer det att ha en positiv inverkan på hur hotdesking upplevs på arbetsplatsen – vilket gör hotdesking till en praktisk del av dina dagliga arbetsrutiner. 

Dela via:

Fortsätt Läsa

Kontakta
close

Ring oss

Du kan ringa vår kundtjänst på följande nummer:

033-20 65 50

Du kan också fylla i formuläret nedan så kommer en av våra säljare att kontakta dig inom kort.

Get help SE

General
Submit